Izvršni direktor družbe Ford Australia Bob Graziano je novico razkril hkrati z objavo poslovnih rezultatov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ta je pokazala, da je podjetje v poslovnem letu, ki se je sklenilo konec marca, pridelalo 141 milijonov avstralskih dolarjev (106,07 milijona evrov), v zadnjih petih letih pa 600 milijonov avstralskih dolarjev (451,37 milijarde evrov) izgube po davkih.

Kot je ob tem povedal Graziano, je avstralski avtomobilski trg eden najbolj konkurenčnih in natrpanih na svetu, zaradi močne nacionalne valute pa tamkajšnji avtomobilski proizvajalci še težje tekmujejo s tujimi konkurenti.

V Avstraliji sicer letno prodajo okoli 1,1 milijona novih vozil, potrošniki pa lahko izbirajo med okoli 65 znamkami in 365 modeli. Ključni vlogi na trgu imata Holden - hčerinska družba ameriškega General Motorsa - in japonska Toyota.

V Fordu so tako ocenili, da se jim proizvodnja v Avstraliji ne izplača več, je pojasnil Graziano in zatrdil, da so preučili tudi druge alternative. V tej luči je pojasnil, da so njihovi stroški v Avstraliji dvakrat višji kot v Evropi in skoraj štirikrat višji kot v Aziji.

Ford bo po letu 2016 v Avstraliji ostal kot uvoznik in prodajalec, zaposloval pa bo še 1500 ljudi.