Vpoklic se nanaša na 763.000 vozil Micra, ki je na nekaterih trgih poznana tudi kot March, in 78.000 vozil Cube. Nissan jih je prodajal na trgih v Afriki, Aziji, Evropi, Latinski Ameriki in na Bližnjem vzhodu.

O morebitnih prometnih nesrečah, ki bi bile posledica omenjenih težav z volanom, v Nissanu niso bili obveščeni. "Težave bomo brezplačno odpravili v skladu s predpisi, ki veljajo v posameznih državah," je zagotovila neimenovana tiskovna predstavnica družbe.

Gre za še en udarec drugemu največjemu japonskemu proizvajalcu jeklenih konjičkov, ki je nekoč veljal za varnega in zelo zanesljivega proizvajalca.

Že aprila so štirje glavni japonski proizvajalci avtomobilov - poleg Nissana še Toyota, Honda in Mazda - zaradi možnih težav z zračnimi blazinami po vsem svetu skupaj vpoklicali 3,39 milijona vozil.

Nissan je novico o vpoklicu avtomobilov objavil po zaprtju borze v Tokiu, kjer je osrednji indeks Nikkei izgubil 7,32 odstotka. Delnice Nissana so zdrsnile za 3,86 odstotka.

STA se je za pojasnila o tem, ali se vpoklic nanaša tudi na Slovenijo, obrnila tudi na zastopnika Nissana v Sloveniji. Na odgovore še čakamo.