Slovenska izbrana vrsta je na zadnjih dveh kvalifikacijskih tekmah z Islandijo ostala praznih rok, a navkljub temu ni zapravila možnosti, da se prebije na sklepni turnir stare celine v začetku prihodnjega leta na Danskem. Po štirih krogih je v kvalifikacijski skupini 6 v vodstvu Islandija z osmimi točkami, na drugem je Belorusija s petimi, na tretjem Slovenija s tremi, četrtouvrščena Romunija pa je brez točk. To pomeni, da bi se Slovenija z dvema junijskima zmagama zanesljivo uvrstila na sklepni turnir, tudi v primeru morebitnega zmagoslavja Belorusije nad Islandijo. Prvi slovensko-beloruski dvoboj v Minsku se je namreč končal z neodločenim izidom, v primeru zmage v Stožicah pa bi bila Slovenija - ob enakem točkovnem izkupičku - boljša v medsebojnih tekmah z Belorusijo.

Slovenski selektor Boris Denič je na današnji novinarski konferenci v prostorih Rokometne zveze Slovenije obelodanil širši seznam 28 igralcev, na predzadnji reprezentančni akciji v tej sezoni pa ne bo mogel računati na odkritje letošnjega svetovnega prvenstva v Španiji Boruta Mačkovška ter njegovega klubskega celjskega soigralca in vratarja Matevža Skoka, ki bosta v prihodnjem mesecu nastopala za katarski klub Al-Sadd iz Dohe. V "rezervi" so tudi Nejc Cehte (Krško), Jure Natek (Magdeburg), Jure Sušin (Trimo Trebnje), Miladin Kozlina (Metalurg Skopje) ter Simon Razgor in Mario Šoštarič (oba Maribor Branik).

Slovenija se bo zbrala 1. junija v Zrečah, v uvodnih devetih dnevih pa bo vadila v okrnjeni zasedbi, saj bodo "legionarji" zaradi klubskih obveznosti postopoma prihajali v tradicionalno rokometno bazo. Uroš Zorman (Vive Targi Kielce) bo 1. in 2. junija igral na zaključnem turnirju lige prvakov v Kölnu, tako da bo prišel 3. junija, Nenad Bilbija (Minden), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier) in Gorazd Škof (Creteil) 7. ali 8. junija, Primož Prošt (Göppingen) pa 9. junija.

Denič se bo Romunom in Belorusom zoperstavil s prekaljenimi možmi, zaradi tega na njegovem seznamu ni mladega in obetavnega krožnega napadalca Blaža Blagotinška (Celje Pivovarna Laško), prednost je dobil izkušeni Peter Pucelj (Gorenje Velenje). Na pripravah bo imel 21 igralcev, 16 igralcev pa bo določil 9. ali 10. junija.

"V drugem kvalifikacijskem ciklusu proti Islandcem nismo vpisali nobene točke na svoj račun. Pred tekmama z Romuni in Belorusi ni nobene filozofije, na obeh moramo zmagati, če se želimo uvrstiti na evropsko prvenstvo," je uvodoma dejal Denič, ki ne bo mogel računati na Mačkovška, Bilbija pa je šele pred kratkim okreval po poškodbi. "Menim, da bo Bilbija nared za oba dvoboja, tukaj pa sta tudi David Špiler in Sebastian Skube, tako da ne morem reči, da bomo nastopili v okrnjeni postavi."

Slovenija bo po dolgem času igrala v dvorani Stožice, a Deniču je prioriteta obračun v Bukarešti. "Tekme v osrednji ljubljanski dvorani se veselimo, a gremo korak po korak. Najprej nas čaka obračun z Romuni. Gre za zahtevne tekmece, potrebno bo prikazati kakovostno predstavo, rokometni 'material' pa je ob koncu sezone že nekoliko načet."