Odločitev agencije so pozdravili tisti, ki opozarjajo, da je kofein že preveč vdrl v vsakodnevno življenje in je pogosto v izdelkih, kjer ga ne bi pričakovali. "Številni ljudje se ne zavedajo, koliko kofeina sploh zaužijejo," je povedala predstavnica ameriške univerze George Washington Lynne Goldman.

Na Finskem, kjer zaužijejo največ kave na svetu, odrasli na dan povprečno popijejo štiri ali pet skodelic kave. Za večino tistih, ki uživajo kofein, je glavna dobra stvar ta, da pripomore k budnosti in učinkovitosti.

"Privlačen je, ker pomaga zaslužiti več denarja. Za razliko od drugih drug gre za orodje produktivnosti in ne za užitek kot pri kanabisu ali sprostitev kot pri alkoholu," ocenjuje avtor knjige z naslovom Znanje in izročilo o alkoholu in kofeinu Stephen Braun.

Kava najbolj priljubljena psihoaktivna droga na svetu

Braun tudi verjame, da ni naključje, da je kofein postal izredno priljubljen v Evropi ob začetku industrijske revolucije, ko se je povečala potreba po produktivnosti.

S kofeinom so povezane tudi nekatere zgodovinske osebnosti. Ena med njimi je francoski književnik in dramatik Honore Balzac, ki je popil okoli 50 skodelic kave na dan. Velik ljubitelj kave je tudi ameriški režiser David Lynch. Skladatelj Ludwig van Beethoven pa je za skodelico kave vedno najprej spražil natanko 60 kavnih zrn.

Med sodobne kofeinske navdušence sodi britanski pevec Robbie Williams, ki naj bi na dan popil 20 dvojnih skodelic kave in 20 pločevink energijskega napitka.

Kofein je po navedbah revije New Scientist najbolj priljubljena "psihoaktivna droga" na svetu. Ocenjujejo, da ga samo v ZDA več kot 90 odstotkov odraslih uživa vsak dan. A tudi v ZDA, domovini coca-cole, Starbucksa ter energijskih napitkov, se sprašujejo, ali je pametno dodajati kofein v vsakodnevne prehrambene izdelke, kot so vaflji, sončnična semena, zavojčki suhega sadja in oreškov in žele bomboni.

Nevarnost kave ni znanstveno dorečena

V ZDA se je število ljudi, ki so morali poiskati zdravniško pomoč, ker so zaužili preveč energijskih napitkov, v letu 2011 podvojilo; bilo jih je več kot 20.000. Industrija energijskih napitkov sicer zatrjuje, da so njihovi izdelki varni, in vztraja, da ni nobenih dokazov o povezavi s kakršnimi koli škodljivimi reakcijami.

Obstajajo sicer dokumentirani primeri usodnega predoziranja s kofeinom, ki so redki, so pa posledica zastrupljenosti s kofeinom. Znanstveniki, ki so na univerzi John Hopkins raziskovali učinke zasvojenosti, pa so tudi ugotovili, da so odtegnitveni simptomi lahko utrujenost, glavobol, težave s koncentracijo, bolečine v mišicah in bruhanje.

A vendarle znanstvenega soglasja, da je uporaba kofeina nevarna, še ni. Nedavna harvardska raziskava nakazuje, da "pitje kave nima nobenih resnih škodljivih vplivov na zdravje" in da zaužitje do šest skodelic na dan "ni v nobenem primeru povezano s povečanim tveganjem za smrt". Prav nasprotno, pri zmerni uporabi ima kofein lahko pozitivne učinke.

Znanstveniki domnevajo, da bi lahko bil povezan z zmanjšanjem tveganja za raka prostate in raka dojk. Nedavna študija je tudi povezala pitje kave in čaja z zmanjšanjem tveganja za diabetes tipa 2, še poroča BBC.