Gosti so se v dvorani Scotiabank Place v Ontariu razigrali v zadnji tretjini, v kateri so dosegli kar štiri zadetke in dokončno pokopali upe senatorjev. Kapetan pingvinov Sidney Crosby kljub visoki zmagi na četrti tekmi ni želel razmišljati korak dlje.

"Nehajte me spraševati o morebitnem konferenčnem finalu z Boston Bruins. Pred koncem pete tekme o tem ne bom ne razmišljal ne govoril. Še nas čaka delo," je bil odločen Crosby. Tudi Boston še ni napredoval v konferenčni finale, vendar proti New York Rangers v zmagah vodi že s 3:0.

Jarome Iginla in James Neal sta danes vsak zadela po dvakrat, po enkrat pa so bili za goste, ki so po uvodni tretjini zaostajali z 1:2, uspešni Crosby, Chris Kunitz in Pascal Dupuis. Vratar Tomaš Vokoun je ubranil 30 strelov.

"Čeprav nam v uvodni tretjini nikakor ni šlo, saj je bil vratar tekmeca odličen, smo si ves čas govorili, da se nam bo enkrat že odprlo. To miselnost smo k seči zadržali do konca tekme in res se nam je odprlo," je po tekmi dejal trener pingvinov Dan Bylsma.

Za Ottawo so zadeli Milan Michalek, Kyle Turris in Daniel Alfredsson, domači vratar Craig Anderson pa je moral po šestem prejetem zadetku na klop; zamenjal ga je Robin Lehner.

"Točno vem, kako bo v petek: zadrsali bomo na led in odigrali našo najboljšo tekmo letos. O tem sploh ni dvoma. Zaostanek me nič ne skrbi. Smo moštvo, ki nikoli ne odneha in se bori do zadnjega atoma moči. Zavedamo se, da nimamo veliko možnosti, a zagotovo ne bomo kar tako odnehali," je pred peto tekmo dejal Alfredsson.

Morebitna odločilna peta tekma bo v petek Pittsburghu.