Na današnji dan pred letom dni je HK Acroni Jesenice na sestanku vrha EBEL v Celovcu ostal pred vrati razširjenega prvenstva Avstrije, ravno danes pa bodo odgovorni v istem kraju znova odločali o usodi hokeja v Zgornjesavski dolini. Na Jesenicah so dobesedno čez noč dosegli premik pri nekaterih bistvenih odločitvah in spoznanjih, zato so bili železarji na včerajšnjem prvem dnevu zasedanja lige na avstrijskem Koroškem kljub drugotnemu dnevnemu redu osrednja tema pogovorov.

Kot zagotavljajo naši viri, je bil ključni mož prvi operativec Acronija Slavko Kanalec, ki je v torek popoldne za Dnevnik najprej povedal, da nima nič z vstopom HD Jesenice mladi v EBEL, nato pa so se mu v noči na sredo odprle nove možnosti. Včeraj zjutraj je vrhu lige še pred začetkom sestanka po elektronski pošti poslal pismo, v katerem je prosil za teden dni časa, ko bi moralo postati dokončno znano, ali je na Jesenicah dovolj razuma in finančnih sredstev za obuditev profesionalnega hokeja. Zmeda je bila popolna, ko je v Celovec dospel tudi predsednik HD Jesenice mladi Miha Rebolj, ki ni bil seznanjen s Kanalčevo potezo. Avstrijci niso natančno vedeli, ali gre za novo potegavščino ali Kanalec tokrat misli resno. Za naš časopis je še pred zaključkom redakcije dejal, da ničesar ne skriva.

Medveščak odklonil sodelovanje

Medtem ko so v Avstriji premlevali razmere na Jesenicah, pa so se oglasili iz Zagreba in dokončno preklicali vsakršno sodelovanje z gorenjskim moštvom. Kot smo že poročali, je bil prvotni načrt tak, da bi kluba podpisala bilateralen dogovor, prek katerega bi od šest do osem hokejistov lahko vzporedno igralo za Medveščak v ruski KHL in Jesenice v EBEL, a od tega zdaj ne bo nič. Miha Rebolj včeraj pozno popoldne ni bil pripravljen veliko povedati. Rekel je le, da bo morda tudi danes odšel v Celovec, da pa je vse odvisno od tega, kaj se bosta v telefonskem pogovoru dogovorila z direktorjem lige Christianom Feichtingerjem. A očitno je, da bo glede jeseniškega hokeja vsaj še teden dni glavni igralec ravno Kanalec, ki sicer nima namena prevzeti vajeti kluba, ima pa zveze in poznanstva.

Ligo je prosil za podaljšanje roka predvsem zato, ker bodo prihodnji ponedeljek v Acroniju odprli novo valjarno, na slavnostnem dogodku pa bo prisoten slovenski politični vrh in ruski lastniki tovarne, s katerimi namerava Kanalec odpreti hokejske teme. Pomemben podatek je, da je domača vladajoča politična elita pet pred dvanajsto naposled spoznala interes po obuditvi hokeja na Jesenicah, o čemer so se včeraj prepričali predstavniki EBEL v Celovcu. Kanalec je sinoči za Dnevnik tudi potrdil, da je v navezi tako s predsednico vlade Alenko Bratušek kot ministrom za izobraževanje, znanost in šport Jernejem Pikalom.

Jeseničani imajo asa v rokavu

Zdaj je torej vse v rokah predstavnikov EBEL, ki bodo na današnjem drugem zasedanju zagotovo glasovali o možnosti, ali naj Jesenicam podaljšajo upanje za teden dni. Tukaj imajo Gorenjci asa v rokavu, saj bi morali imeti na svoji strani večne zaveznike Olimpijo, Albo, KAC in Beljak, verjetno pa tudi Gradec, Znojmo, Dornbirn in Innsbruck. Proti bi lahko bili Salzburg, Linz in predvsem Dunaj, vsi pa imajo v EBEL nadvse močan vpliv. V primeru negativnega izida na glasovanju, bi vrh EBEL že danes prečrtal Jesenice in zakoličil tekmovalni sistem za sezono 2013/14, ki bo zaradi olimpijskih iger v Sočiju in hitrega začetka svetovnega prvenstva divizije I precej gostejši kot lani. Nekaj besede bo prav gotovo imel tudi predsednik lige Karl Safron, ki bo jeseni sklenil mandat in se poslovil s položaja, v Celovec pa je prispel šele včeraj zvečer.

Kot zanimivost dodajmo, da so včeraj vsi debelo gledali, ko so na sestanek prispeli predstavniki madžarskega Dunaujvarosa, čeprav sploh niso oddali prijave za vstop v ligo. Spomnimo še, da mora vsak novinec plačati pristojbino v višini 100.000 evrov, kar bi moral storiti tudi Miha Rebolj, če bi EBEL sprejel HD Jesenice mladi v svoje vrste, pogoj za vstop padlih HK Acroni Jesenice pa je poravnava starih dolgov do lige, ki znašajo 22.500 evrov. A do tovrstnih scenarijev je še daleč. Na Jesenicah za zdaj predvsem upajo, da danes ne bi bil njihov zadnji dan D, po katerem ne bi imeli več nikakršnih možnosti.