V prostorih Atletske zveze Slovenije je bilo včeraj popoldan slabo vzdušje. Razlog je bil v tem, da sta direktor Boris Mikuž ter predsednik strokovnega sveta Martin Steiner objavila slabo vest. Mitingi mednarodne atletske lige, ki so urnik slovenskih tekmovanj krasili sedem sezon, so preteklost. V tej sezoni tako ligaškega tekmovanja v kraljici športa ne bo več. V sedmih letih je bilo vanj vloženega veliko truda, imelo pa je tudi nekaj porodnih in poporodnih težav. Vrhunec so mitingi doživeli pred tremi leti in predlani, lani pa je intenzivnost drastično upadla. Toda »nenadne kapi« vseeno ni bilo pričakovati.

Martin Steiner je tako izgubil eno funkcijo. Odslej torej ni več komisar mednarodne atletske lige. Do tega dejstva je bil prvi mož slovenske stroke zelo kritičen, a puške v koruzo, da bi se mednarodna atletska liga po enem letu premora prihodnje leto drugič rodila, ni vrgel. »Liga se je dolgo rojevala, umrla pa je čez noč. V položaju, v katerem smo se znašli, nimamo dovolj zagotovil, da bi lahko organizatorji poravnali obveznosti. Po kriterijih, ki so za organizatorje veljali zadnja leta, bosta v Sloveniji le še dva mitinga, in sicer v soboto v Slovenski Bistrici in v začetku junija v Velenju,« je uvodoma dejal Martin Steiner ter nadaljeval: »Da letos ne bo več mednarodne atletske lige, po mojem mnenju obstajata dva temeljna razloga. Prvi je ta, da se slovenski trenerji in atleti niso držali dogovorov, da bi se v polnem številu udeleževali teh tekmovanj. Ne gre namreč pozabiti, da je bila rdeča nit ob ustanovitvi prav ta, da bi lahko slovenski atleti tekmovali na domačih tekmah, bili za dosežke nagrajeni ter imeli dobro mednarodno konkurenco. Drugi razlog je ta, da imamo v Sloveniji slab klubski menedžment in premalo ljudi, ki znajo atletiko voditi. Upam, da bo kriza trajala eno leto, da bo mednarodna atletska liga prihodnje leto znova na koledarju.«

Steiner je bil v nadaljevanju tiskovne konference, ko so bila na vrsti novinarska vprašanja, oster do ljudi, ki naj bi igrali glavno vlogo pri zgodbi o uspehu slovenske atletike. »V upravnem odboru Atletske zveze Slovenije sedijo ljudje, ki so predstavniki klubov. Očitno jih zanimajo predvsem klubski interesi, medtem ko jim za prihodnost slovenske atletike ni preveč mar.«

Boris Mikuž se ni strinjal, da je bil začetek konca mednarodne atletske lige, ko sponzor lige Vzajemna, ki je projekt podpiral od začetka, ni podaljšal sodelovanja. Mikuž je dejal, da bi atletska zveza slehernemu organizatorju pomagala organizirati miting in ponudila pomoč, kakršno so imeli v preteklosti. Toda zanimanja (organizacija naj bi znašala okoli 10.000 evrov) ni bilo. Atletski miting bodo organizirali še v Ljubljani, a ne po pogojih mednarodne lige, kar bržčas pomeni, da najboljši atleti ne bodo dobili takšne finančne podpore, kot jo bodo denimo v soboto v Slovenski Bistrici.

Si pa vse pohvale zaslužijo organizatorji v Slovenski Bistrici, ki bodo pojutrišnjem organizirali miting po »starih« pravilih. Boštjan Fridrih dokazuje, da ni bil v preteklosti naključno odličen atlet, temveč vsako leto napreduje tudi v trenerskem in organizacijskem smislu. »Morda se sliši čudno, a lahko rečem, da je bilo letošnje leto najboljše do zdaj. Lokalni sponzorji in občina so pokazali veliko zanimanje za prireditev. Upamo, da bomo vsako leto naredili še kakšen korak naprej ter morda nekoč imeli še močnejši miting. Ne gre pa pozabiti, da dobro delamo tudi z mladimi atleti, ki se bodo občinstvu predstavili v soboto,« je pojasnil Fridrih.

V Slovenski Bistrici bodo tekmovali nekateri najboljši slovenski atleti, ki bodo imeli močno mednarodno konkurenco. Prvo ime mitinga bo Primož Kozmus, ki ima od lani na otvoritveni miting sezone slabe spomine, saj je povsem odpovedal z meti okoli 70 metrov. Posledično ga je lani premagal tudi hrvaški metalec kladiva Andras Haklits, ki bo nastopil tudi letos. V suvanju krogle se bo gledalcem po dolgem času odsotnosti predstavil Miroslav Vodovnik, ki v močni balkanski konkurenci (Bošnjak Hamza Alić ter Hrvata Marin Premeru in Nedžad Mulabegović) bržčas ne bo na vrhu. Na 100 metrov se bodo predstavili najboljši slovenski sprinterji in sprinterke (Gregor Kokalovič, Sabina Veit, Alja Sitar...). V skoku v višino bo prvi favorit slovenski rekorder Rožle Prezelj, ki je ta teden v Nemčiji tekmoval po sedemmesečnem premoru. Močna mednarodna konkurenca bo pri moških v skoku v daljino, kopju in disku. Liona Rebernik (400 m) in Maruša Mišmaš (800 m) bosta pokazali svoje znanje na srednjih progah, Nina Kolarič je v skoku v daljino v tej sezoni že skočila 642 centimetrov in prihaja v dobro formo, kakršno je na začetku sezone našla tudi brežiška metalka kladiva Barbara Špiler. Boštjana Fridriha veseli, da je vremenska napoved za soboto nekoliko boljša, kot je bila pred dnevi, saj naj v času mitinga (med 15. in 18. uro) ne bi padal dež.