Ameriško tehnološko podjetje Apple naj bi se izogibalo plačilu več deset milijard dolarjev davka z uporabo zapletenega sistema podružnic, kar je ugotovila preiskava ameriškega senata. Poročilo pravi, da Apple to počne s podružnicami na Irskem. Člani preiskovalnega odbora podjetja Apple sicer niso obdolžili nezakonitega ravnanja, pozvali pa so k prenovi zakonodaje, ki bi preprečila tovrstno ravnanje v prihodnosti. Izvršni direktor Appla Tim Cook je odločno zavrnil namige o izogibanju plačevanja davkov.

Začetek tedna so sicer zaznamovali predvsem prevzemi v ZDA. Ameriško spletno podjetje Yahoo je napovedalo, da bo za 1,1 milijarde dolarjev prevzelo Tumblr, priljubljeno blogersko platformo. Iz Yahooja so sporočili, da bo upravljanje Tumblrja ostalo ločeno. Ameriška investicijska banka Goldman Sachs je napovedala naložbe v japonske projekte za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. V naslednjih petih letih namerava vanje vložiti 2,9 milijarde dolarjev.

Osrednje evropske borze so večinoma zaključile rast tečajev. Britanski mobilni operater Vodafone je v poslovnem letu, ki se je končalo marca, zabeležil 673 milijonov funtov čistega dobička, potem ko je ta leto prej dosegel sedem milijard funtov. Padec je posledica odpisov premoženja v Italiji in Španiji. Slednja je marca zabeležila novo rekordno vrednost javnega dolga. Ta je namreč dosegel 923 milijard evrov, kar predstavlja 87,8 odstotka španskega bruto domačega proizvoda (BDP). Februarja je španski javni dolg znašal 913 milijardah evrov. Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so včeraj zrasli, na drugi strani pa so v Hongkongu zabeležili padec.