Prejšnji teden so naši novonarji poročali, da se cena projekta gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) približuje 1,4 milijarde evrov, saj glavni dobavitelj tehnološke opreme za Teš 6, francoski Alstom, terja povračilo škode zaradi zamud pri plačilih in ustavitve gradbišča.

Uradno: TEŠ 6 dražji še za 25 milijonov evrov

Ker sta v izdelavi nova časovnica projekta in celovito poročilo o preseku stanja na projektu, ki bo pokazalo, ali in za koliko bodo stroški narasli, na HSE še niso mogli pojasniti, zakaj naj bi prihajalo do podražitev. To bodo lahko storili, ko bodo izdelana vsa relevantna poročila, kar bo predvidoma v začetku naslednjega tedna.

Nadzorniki HSE, ki je lastnik Teša, so redno seznanjeni s potekom projekta Teš 6, ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter ministrstvo za finance pa bosta o ceni projekta in morebitni podražitvi obveščena s strani Teša, in sicer takoj, ko bodo izdelana vsa relevantna poročila.

Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 tudi dejansko presegel vrednost NIP 5, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo

Če bi se izkazalo, da se je projekt Teš 6 tudi dejansko podražil in presegel vrednost iz petega noveliranega investicijskega programa (NIP 5), ki znaša nekaj manj kot 1,303 milijarde evrov, bi to pomenilo kršitev dogovora z državo glede poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB).

DZ je julija lani sprejel zakon o poroštvu države za 440-milijonsko posojilo EIB, eden od pogojev za sklenitev poroštva pa je bil, da cena projekta ne sme preseči 1,3 milijarde evrov. V Tešu so 440-milijonsko posojilo EIB prejeli 14. marca letos, s čimer se je dokončno zaokrožila finančna konstrukcija projekta.

V ponedeljek je sicer potekala seja nadzornega sveta HSE. Iz družbe informacij in sklepov s seje niso razkrili, je pa Dnevnik danes poročal, da so nadzorniki pod drobnogled vzeli ugotovitve revizorjev Pricewaterhouse Coopers, ki so opozorili na nepravilnosti pri projektu. Svoj del zgodbe naj bi na seji pojasnjeval tudi nekdanji prvi mož Teša Uroš Rotnik.