Letos bo Dan odprtih kleti dobil dodatno razsežnost in postal eno-gastronomski dogodek, saj se bodo vinarjem pridružili še briški gostinci, ki bodo ta konec tedna začeli z mesecem češnjevih jedi - pripravljali bodo sladke in slane.

Kozarec (z vrečko), s katerim se bodo lahko ljubitelji rujnega dva dni nemoteno sprehajali od kleti do kleti 23 vinarjev in 10 ponudnikov briških jedi, bo na voljo za 10 evrov, kupiti pa ga bo moč v Vinoteki Brda na Dobrovem, kjer bo tudi informacijska točka. Ob nakupu kozarca bodo obiskovalci prejeli tudi zemljevid s seznamom vinarjev in gostincev, da se bodo po Brdih lažje znašli in odločili, v katere kleti jo bodo mahnili. Najbolj vztrajni se bodo lahko podali tudi na italijansko stran Brd (Collio), kjer bo prvič sočasno potekal soroden dogodek Cantine Aperte (odprte kleti). S skupno promocijo si obe strani obetata še večji obisk in izmenjavo pozitivnih izkušenj.

Dan odprtih kleti bo že tretje leto zapored tudi dobrodelni dogodek, saj organizator prireditve – Vinoteka Brda zopet sodeluje z Zavodom VDC (Varstveno-delovnim centrom ) iz Nove Gorice, ki mu bodo namenili del izkupička od prodaje kozarcev. V nedeljo, 26. maja, bodo varovanci zavoda z mentorji prisotni tudi v vinoteki, kjer bodo na delavnici pokazali, kaj vse počnejo, njihovi izdelki pa bodo tudi naprodaj.

Predpremiera odprtih briških kleti in prihajajočega praznika češenj pa bo za vse neučakane že danes (četrtek, 23. junija) v ljubljanskem hotelu Vander, kjer se bo prav tako za 10 evrov lahko poskusilo vina vinarjev, ki bodo imeli odprte kleti konec tedna v Brdih. Za boljšo podlago bodo ob tej priložnosti pripravili tudi poseben briški meni.