Kočevje. Srednješolska stavba v Kočevju, ki jo je 27. decembra lani poškodoval požar, ne bo obnovljena do začetka šolskega leta, ampak do konca oktobra. Dijaki pa bodo v nove šolske klopi lahko sedli šele mesec kasneje, saj se je rok za pridobitev uporabnega dovoljenja pomaknil na 20. november.

Dvomesečna zamuda pri obnovi na pol pogorele stavbe je posledica več dejavnikov: rezultatov dodatnih analiz tal in sprememb v idejni zasnovi stavbe ter težav izbranega izvajalca pri pridobivanju bančnih garancij. Če so vsi solastniki in uporabniki stavbe še v začetku aprila, ko so podpisali pogodbo s podjetjem CGP, trdili, da bo obnova šole končana do 8. septembra (izjema so bile le delavnice, ki naj bi bile končane dva meseca kasneje), je novi rok za končanje del 25. oktober. »Do zamika je prišlo zato, ker smo v aprilu naredili tehnične preizkuse terena. Ti so pokazali, da so tla mehka, saj stavba stoji na petih metrih rečnih naplavin. Zato mora izvajalec utrditi temelje, kar je pogojevalo idejno zasnovo in način izvedbe,« je pojasnila ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje Meta Kamšek, ki je poudarila, da so že analize Zavoda za gradbeništvo pokazale, da je treba izboljšati statiko poškodovane stavbe.

Zato bodo del stavbe ob glavnem vhodu porušili, tam utrdili temelje in zgradili nov del stavbe, ki ga bodo s preostankom povezali z novim ovojem. Okoli 2,2 milijona evrov vredna obnova vključuje nekaj večjih sprememb. Obnovljena stavba bo veliko bolj svetla, saj bodo na dveh mestih prevrtali ploščo med pritličjem in prvim nadstropjem, s čimer bo v do sedaj temačno avlo prodrla zunanja svetloba. Novost je tudi ta, da bo vseh deset učilnic v prvem (montažnem) nadstropju, v pritličju pa bodo po novem tri lesarske delavnice, razdelilna kuhinja, knjižnica in v ločenem delu prostori za vrtec Brlogec. Kamškova je še pojasnila, da je kljub umestitvi delavnic ostalo dovolj prostora, da bo imel vrtec lahko štiri in ne zgolj tri igralnice, kot jih je imel od junija lani. Ministrstvo bo z ločenim razpisom izbralo še izvajalca za opremo učilnic, delavnic in razdelilne kuhinje.

V Vrtcu Kočevje, kjer bodo septembra sprejeli 90 novih otrok, načrtujejo, da bodo v lani ustanovljeno enoto Brlogec vključili otroke s čakalnega seznama. Septembra bodo namreč sprejeli le 57 otrok, starih od enega leta do treh let, po končani obnovi srednješolske stavbe pa bodo v Brlogec sprejeli tiste otroke, ki bodo ostali na čakalni listi. To pomeni, da bodo morali starši teh otrok najti varstvo vsaj še do 2. decembra.