Kranj. V Kranju naj bi se s športom aktivno in rekreativno ukvarjalo okoli 15.000 ljudi, seznam športnih klubov in društev pa je res pester – sega od podvodnega hokeja do smučarskih skokov. Več kot 120 klubov in društev naj bi se zdaj združilo v novo športno zvezo, ki jo podpira predvsem mestna oblast. »Želimo, da bi dobro sodelovali politična oblast, zavod za šport kot vzdrževalec objektov in športna zveza kot združenje športnikov,« je dejala podžupanja za družbene dejavnosti Nada Mihajlović. Žal je bil ta nagovor namenjen le 16 prisotnim predstavnikom klubov in društev, ki so se odločili za sodelovanje v zvezi. »Povabila sem poslal na več kot 100 naslovov,« je dejal pobudnik iz ŠD Sava Slavko Cvetanović.

Ustanavljanje pa je že pokazalo, zakaj so do zdaj v Kranju shajali tudi brez Športne zveze Kranj – niti za statut člani niso bili soglasni, pri članarini nove zveze v višini 100 evrov za društvo oziroma klub pa je bilo še več odpora med peščico ustanoviteljev, ki se jim je zdela vsota za obubožane klube previsoka. »Kaj če bi se vsi predlagali za častne člane!?« je bil duhovit nekdanji športni delavec Milan Čadež, slišati pa je bilo tudi namig, da »smo pač na Gorenjskem«, in za varčne Gorenjce je bil uvodni udarec po žepu prehud.

Zakaj si mestna oblast in peščica veteranov kranjskega športa – v dvorani smo našli zimzelene funkcionarje Franca Hvastija, Jožeta Javornika, Francija Rutarja – prizadevata za ponovno ustanovitev zveze društev, ni bilo jasno niti Matjažu Polaku iz Atletskega kluba Triglav, ki je opozoril, da statut vsebuje določila, ki zvezi omogočajo enako dejavnost, kot jo že ima zavod za šport. Direktor zavoda za šport Branko Fartek ni želel komentirati ustanovitve (morebitne) konkurenčne zveze: »Občina je zavodu za šport zaupala odgovorno nalogo za skrb za športne objekte, ki jih imamo veliko, in to delo dobro opravljamo.«

Že pred časom je kranjska podžupanja Nada Mihajlović najavljala spremembo statuta zavoda za šport, ki bi občini na račun klubov zagotovil dodatno mesto v svetu zavoda. Nato so zadevo utišali, oktobra pa naj bi dokončno izvolili tudi nove vodilne v novi športni zvezi, ki naj bi prek nje v olimpijskem komiteju in združenju športnih zvez uresničevali svoje interese.

Oblast župana Mohorja Bogataja v svojem mandatu ni izpeljala nobene večje naložbe v šport, odstopila je od načrtovane prenove tribune v športnem centru v regijski vadbeni center, v celoti pa za šport nameni dva in pol milijona evrov na leto, tretjino za delo zavoda za šport.