Številne anonimke, ki so se nanašale na poslovanje Zdravstveno-reševalnega centra Koroške (ZRCK), v njih pa so pisci opozarjali na domnevne nepravilnosti pri njegovem poslovanju pa tudi pri nakupih reševalnih vozil, njihovem servisiranju, oddajanju del zasebnim podizvajalcem za neurgentne prevoze in izdajanju naročilnic, so pri nadzornikih občine Ravne vzbudile zanimanje, da so se lotili temeljitega pregleda poslovanja centra v zadnjih štirih letih.

»Očitki so se delno izkazali za upravičene, saj smo pri nadzoru ugotovili številne kršitve, ki se nanašajo na poslovanje ZRKC. Dokumentacija je v mnogih primerih neurejena in pomanjkljiva, tako da ni mogoče razbrati, kdo je na primer opravil kakšno storitev, kdo jo je naročil, kdo plačal in podobno. Zato smo na računsko sodišče tudi poslali pobudo za revizijo,« pravi predsednik nadzornega odbora občine Ravne Peter Prikeržnik. O poslovanju ZRCK, katerega ustanoviteljice so koroške občine, je ta teden razpravljal tudi svet zavoda, ki mu predseduje Dušanka Močnik. Kot je dejal Prikeržnik, jih je Močnikova še pred sejo zaprosila za zaključke pregleda poslovanja, a teh niso pripravili. »To pa zato, ker smo mi zgolj posvetovalni organ župana in smo ocenili, da je tako prav. Smo pa pripravljeni predati vse zapisnike naših sej in celotno dokumentacijo ZRCK, s katero razpolagamo,« je pojasnil Prikeržnik, ki je s sumi o netransparetnem poslovanju seznanil tudi komisijo za preprečevanje korupcije.

Zgledujejo se po Izoli

Člani sveta zavoda zato za zdaj o očitkih, ki se nanašajo na poslovanje, niso razpravljali, bodo pa to točko po potrebi uvrstili na eno od prihodnjih sej. Kot nam je povedala Močnikova, je zanjo bolj skrb zbujajoče nadaljnje poslovanje ZRCK, ki je v prvih treh mesecih letošnjega leta posloval z malenkostno izgubo. »Primanjkljaj res ni velik, saj so odhodki presegali prihodke za 8000 evrov, a vprašanje je, kako bo v prihodnje, saj je denarja od zavarovalnice zaradi varčevanja vse manj, stroške podizvajalcev, ki opravljajo reševalne prevoze, pa smo že lani močno oklestili,« pravi Močnikova.

Za denar pa skrbi tudi direktorja ZRCK Smiljana Prassnica, ki nam je glede očitkov o spornem poslovanju dejal, da ima nadzorni odbor vso pravico in tudi pristojnosti za to, da vpogleda v vso dokumentacijo in ugotovi, ali so bili vsi postopki izvedeni v skladu z zakoni. »Dejstvo je, da za zdaj, ko imamo podizvajalce, še poslujemo pozitivno, če pa bi delali čisto vse sami, bi lahko zabredli v rdeče številke. Največji problem je financiranje nujne medicinske pomoči, zato sem ekipama v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec in Radljah ob Dravi tudi že predlagal združitev, tako da bi naš center opravljal vse naloge. A se vsi s tem ne strinjajo,« pravi Prassnic. Hkrati napoveduje, da bodo na ministrstvo naslovili prošnjo, da bi dispečersko dejavnost organizirali na podoben način, kot jo imajo urejeno v Izoli. Če bi jim to uspelo, bi s tem pridobili tudi dodatne vire financiranja.