Malo možnosti je, da bi Gorenjci pet pred dvanajsto uskladili vse podrobnosti v lastnih vrstah. Zdaj je zelo negotov celo prihod Mihe Rebolja na jutrišnji sestanek na Koroško, kjer bi imel možnost predstaviti vizijo in finančno konstrukcijo kluba. Rebolj je še včeraj popoldne čakal na potrdilo glavnih sponzorjev, ali so sploh pripravljeni na sodelovanje. Kot je znano že dlje časa, je vse odvisno od vložka skupine Slovenske industrije jekla (SIJ) in njenega hčerinskega podjetja Acroni. Predsednika obeh uprav Tiborja Šimonko in Slavka Kanalca je po naših informacijah za skupno mizo nedavno posedel kar nekdanji predsednik hokejske zveze Ernest Aljančič, ki je na minulem svetovnem prvenstvu v Stockholmu na diplomatskem parketu prek ruskih poznanstev lobiral za Jesenice. Kaže, da neuspešno, čeprav nam je včeraj razložil, da kljub vsemu kot vselej ostaja »dežurni optimist«.

Tako Šimonka kot Kanalec sta bila včeraj v vlogi gostitelja ruskih lastnikov, a s povabljenci o hokeju nista govorila. Kot nam je povedal Kanalec, mu kakršno koli sodelovanje s HD Jesenice mladi ni poznano, da pa je v medijih bral o prijavi Reboljevega društva v EBEL. Sprašuje se, zakaj Jesenice mladi zdaj čakajo na odgovor Sija in Acronija, saj ni »nihče z nobene strani dobil nikakršnega poslovnega načrta v povezavi s hokejem«. S tem je Kanalec pravzaprav povedal vse. Realnost tako pravi, da bodo na Jesenicah že drugo leto zapored brez resnega hokejskega ustroja, saj se na čudež v zadnjih minutah kajpak ni za zanašati.

Zaradi nejasnosti v Zgornjesavski dolini potrpljenje izgubljajo tudi v Avstriji. Direktor EBEL Christian Feichtinger je bil še pred nekaj meseci odločno proti vnovični priključitvi Jesenic, saj je imel v sezoni 2011/12 preveč nevšečnosti. Zaradi neposrečenih izjav jeseniškega župana Tomaža Toma Mencingerja pred letom dni v Dnevniku, ko je govoril o sumljivi tekmi na Dunaju, se še vedno ni omehčal niti šef tamkajšnjega moštva in eden najbogatejših Avstrijcev Hans Schmid. Če vrh lige danes dopoldne ne bo prejel jasnega odziva z Jesenic, bo Rebolj najverjetneje še pred jutrišnjim dnem D prejel košarico, kar bi imelo dolgoročne posledice.

Za jeseniški hokej bi to pomenilo veliko izgubljeno priložnost. Sploh zdaj, ko se je v EBEL po vstopu Medveščaka v rusko KHL sprostilo eno mesto. Kot kaže, soglasja slovaške zveze za priključitev v EBEL ne bo dobil Pieštany, najverjetneje pa članske izkaznice ne bo prejel niti madžarski Dunaujvaros, kar pomeni, da bi Avstrijci teoretično lahko dali Jeseničanom nekaj popusta. Na pomoč jim je bil pripravljen priskočiti Medveščak, s katerim bi večkratni slovenski prvaki sklenili bilateralni sporazum. Jure Košir nam je povedal, da bi iz Zagreba na Jesenice v tem primeru odšlo od šest do osem igralcev, ki bi vzporedno igrali v odprtem ruskem in avstrijskem prvenstvu. A kot zagotavljajo naši viri iz hrvaške prestolnice, se v Medveščaku zdaj bolj nagibajo k sodelovanju s katerim drugim klubom v EBEL. Recimo Olimpijo, Albo, Gradcem, ki delujejo v bolj urejenih okoljih.

Po naših informacijah se je direktor ljubljanskega kluba in vsaj do letošnje jeseni še vedno podpredsednik EBEL Matjaž Sekelj z Zagrebčani že pogovarjal o tej možnosti. Ocenjuje jo kot sprejemljivo, obenem pa poudarja, da so Jesenice za Olimpijo še vedno vitalnega pomena, saj je tivolski klub samo v zadnji sezoni izgubil do 50.000 evrov čistega dobička od vstopnine, ker v Ljubljani ni bilo večnega derbija. Če potegnemo črto, bodo ljubitelji hokeja očitno vsaj še eno sezono ostali brez ljubljansko-jeseniškega rivalstva, zelo vprašljivo pa je negovanje hokejske tradicije tudi v prihodnje. Okoli Podmežakle je vse bolj jasno, da zdaj visi na nitki celo priključitev HD Jesenice mladi v drugorazredno in po novem bolj razširjeno tekmovanje INL, povrhu pa se v Reboljevem društvu že daljša vrsta upnikov...