14 tednov, 14 slovenskih mest. Raziskali jih bomo skozi oči izvidnikov, ki bodo neodvisno, neobremenjeno in brez vnaprejšnjega poznavanja razmer preverili storitve turističnoinformacijskih centrov, preizkusili gostinsko ponudbo, si ogledali znamenitosti in nasploh kot pravi turisti spoznavali izbrane turistične kraje. Njihova doživetja, vtise in izkušnje bomo Dnevnikovi novinarji podrobno popisali v obširnih tedenskih reportažah in jih nadgradili s strokovnimi mnenji uglednih poznavalcev turizma in etnologije.

Osredotočili se bomo na gostoljubje, urejenost, videz in čistočo obiskanega kraja, zanimali nas bodo označenost kraja in prometne povezave ter seveda kulturna, zabavna, rekreacijska, gastronomska in nastanitvena ponudba kraja. Pohvale in kritike naših izvidnikov bodo seveda dobronamerne, namen izvidnic bo namreč opozoriti tako na lepe kot na manj lepe plati slovenske turistične ponudbe – v upanju, da bi ta postala še prijaznejša in gostoljubnejša.

Kamor se gost zagotovo želi vrniti

Naj spomnimo: prispevki Dnevnikove izvidnice 2012 so lani dosegli izjemno branost na straneh našega časopisa in na Dnevnikovi spletni strani ter burili duhove po vsej naši državi. Mesto prvega med lani obiskanimi štirinajstimi kraji je pripadlo gorenjskemu biseru Bledu. Tako je – upoštevajoč vse parametre, ki so jih ocenjevali – odločila strokovna komisija na čelu s tremi uglednimi komentatorji: etnologom prof. dr. Janezom Bogatajem, urednikom na RTV SLO in predsednikom FIJET Slovenija Dragom Bulcem ter Dnevnikovim urednikom in novinarjem Vitom Avguštinom.

Vsi trije bodo pri vseslovenskem projektu poleg predstavnika STO sodelovali tudi letos, svoj glas za priljubljeni slovenski kraj pa boste lahko že prihodnji teden oddali tudi vi, spoštovani bralci.