Maribor. Ko je vodenje Univerze v Mariboru maja 2011 prevzel rektor Danijel Rebolj, je med prednostnimi zadevami, ki jih namerava razrešiti, omenjal tako imenovano Uni hobotnico, d. o. o. Gre za razvpito mrežo podjetij v mešani javno-zasebni lasti, ki so vzniknila v času, ko je univerzo vodil Reboljev predhodnik Ivan Rozman. Krovno podjetje je bilo družba Uni Storitve, ki je v posredni 100-odstotni lasti univerze in jo je v kritičnem času vodil Primož Juhart, sicer mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj.

Najprej je leta 2011 zdrknila v stečaj družba Uni Gostinstvo in za seboj pustila 2,5 milijona evrov dolgov, potop tega podjetja pa je pretresel celotno Uni hobotnico, ki se je do Uni Gostinstva izpostavila z zelo visokimi gotovinskimi posojili in poroštvi. Izkazalo se je tudi, da je Uni Gostinstvo poslovalo s prirejenimi bilancami in je imelo kar pet tihih družbenikov. Eden izmed njih je bil prej omenjeni Juhart.

Prirejene bilance in tihi družbeniki

Ko je Rozmanova ekipa zapustila rektorat, se je začelo razčiščevanje spornih poslovnih navezav. Jeseni 2011 je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) prejel številne dokumente o poslovanju teh družb, ki kažejo na sum načrtnega izčrpavanja podjetij, nezakonitega poslovanja in prirejanja bilanc. NPU je prečesal dokumentacijo in opravil več pogovorov, z zbranimi dokazi pa je utemeljil sum storitve kaznivih dejanj in podal mariborskemu okrožnemu tožilstvu skupaj tri kazenske ovadbe, smo izvedeli na Dnevniku.

V prvi so ovadili tri osebe zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. »V obravnavani zadevi je tožilka aprila vložila zahtevo za opravo preiskave,« nam je včeraj razložil vodja tožilstva Drago Šketa. Druga in tretja ovadba se nanašata na tri osebe, ki so ovadene zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Ta čas zadevo razrešuje pristojna državna tožilka.

Po neuradnih informacijah so med ovadenimi bivši rektor Ivan Rozman, njegov tajnik Boštjan Brumen, ki je bil član nadzornega odbora Uni Servis, in nekdanji direktor Uni Servisa Juhart.

Z ovadbami niso seznanjeni

»O ovadbah ne vem ničesar,« je bil včeraj začuden Rozman. »Spominjam se, da so me iz NPU enkrat klicali na razgovor in so me spraševali o podpisu dveh pogodb. Pojasnil sem jim, da sem ju podpisal v polni veri, da je zadeva zakonita, saj so mi to potrdile tako strokovne službe kakor tudi odvetniška pisarna. In še zmeraj sem prepričan, da je bilo vse zakonito in da nisem zagrešil nobenega kaznivega dejanja.«

»O tem, da je bila zoper mene vložena kazenska ovadba, ste me pravkar obvestili vi,« pa nam je odpisal Brumen. »Z ovadbo torej nisem seznanjen in je zaradi tega seveda ne morem komentirati.« Juhart za Dnevnik ni bil dosegljiv.

Uni Servis še zmeraj obstaja. Kot smo poročali včeraj, je imel v najemu univerzitetne gostinske lokale. Ker pa podjetje ni plačevalo svojih obveznosti, je univerza pred nedavnim odstopila od najemne pogodbe, skoraj 100.000 evrov zapadlih in neplačanih obveznosti pa bo skušala izterjati v izvršilnem postopku.

Po naročilu univerze sta bili v Uni Servisu opravljeni dve reviziji, ki v letih 2011 in 2012 nista ugotovili večjih pomanjkljivosti. Manj uspešni pa so bili revizorji pri pregledu poslovanja v letu 2010, saj na sedežu podjetja ni bilo praktično nobene računovodske dokumentacije za to obdobje.