Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je generalna direktorica WHO Margaret Chan v svojem nagovoru opozorila, da zastavljenih ciljev predvsem glede zdravja mater in otrok in zmanjševanja revščine žal nismo dosegli v celoti. Ob tem se je zahvalila državam članicam za napore, ki so jih v zadnjih letih vložili v preprečevanje okužbe z virusom hiv in zagotavljanje zdravil za obolele za aidsom.

Na letošnjem zasedanju so obravnavali tudi poročila o izvajanju strategij WHO na področju kroničnih nenalezljivih bolezni, preprečevanja škode zaradi tvegane in škodljive rabe alkohola in preprečevanja otroške paralize. Kronične nenalezljive bolezni, predvsem srčno-žilne, sladkorna bolezen ter respiratorne bolezni in rak so od zasedanja Združenih narodov leta 2011 poglavitna tema zdravstvenih forumov. Te bolezni ne samo ogrožajo zdržnost zdravstvenih sistemov, pač pa predvsem pomembno vplivajo tudi na razvoj zaradi bremena, ki ga predstavljajo za posameznika in družbo, so po navedbah ministrstva za zdravje poudarili na tokratnem na zasedanju.

Slovenska delegacija pod vodstvom ministra Gantarja je v razpravi opozorila na problem povečevanja neenakosti v zdravju zaradi kroničnih nenalezljivih bolezni in z njimi povezanih dejavnikov tveganja. Poudarili so tudi pomen mednarodnega sodelovanja tako pri iskanju najboljših rešitev za obvladovanje posameznih bolezni, kot je denimo rak, pa tudi pri odpravljanju vzrokov za te bolezni, kot so tobak, alkohol in tudi neustrezna obravnava zdravju škodljivih kemikalij. Gre za področja, na katerih je Slovenija še posebej aktivna v mednarodnem sodelovanju na področju zdravja, navajajo na ministrstvu.

Države so v svojih prispevkih v diskusiji med drugim opozorile tudi na problem mikrobne rezistence na zdravila, ki še vedno ni ustrezno obravnavana. Pomembna tema do konca zasedanja je tudi proračun WHO. Od organizacije se namreč pričakuje vedno več, sredstev za zagotavljanje novih nalog in programov pa tudi zaradi krize ni dovolj.

Gantar se je ob robu zasedanja med drugim sestal tudi z regionalno direktorico WHO za Evropo Jakabovo, ki je ministra povabila na ministrsko zasedanje o prehrani in hrani, ki bo julija na Dunaju. Jakabova pa se je pozitivno odzvala vabilu k sodelovanju na zaključnem dogodku evropske pobude za obvladovanje raka, ki ga bo Slovenija kot vodilna v projektu gostila konec letošnjega leta.

Kot pomembno področje sodelovanja med Slovenijo in WHO v prihodnjem obdobju je bil izpostavljen razvoj primarnega zdravstva, tudi v luči boljšega obvladovanja kroničnih nenalezljivih bolezni in dejavnikov tveganja zanje. 66. zasedanje generalne skupščine WHO se je začelo v ponedeljek v Ženevi, traja pa še danes.