Kot je pojasnila namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle, so poročilo o rezultatih notranjega nadzora v Splošni bolnišnici Novo mesto v uradu pooblaščenke prejeli v ponedeljek. Že pred tem pa so se odločili, da bodo zaradi verjetnosti, da so bila v navedenem primeru kršena določila zakona o varstvu osebnih podatkov, tam uvedli inšpekcijski postopek, je dodala.

Po besedah direktorice novomeške bolnišnice Mire Retelj, notranji nadzor, ki ga je sama odredila zaradi domnevne najdbe dokumentacije z osebnimi podatki nekaterih bolnišničnih pacientov, pri ravnanju s to ni odkril nepravilnosti.

Sicer naj bi na Ljubljanski cesti v Novem mestu anonimnež, predvidoma med prvomajskimi prazniki, našel 14 listov z osebnimi podatki nekaterih pacientov bolnišnice oz. dokumentacijo, ki ne izvira iz bolnišničnega arhiva zaupne dokumentacije. Če so navedbe o najdbi pravilne, pa je anonimnež našel nekaj zapisov in izvidov, ki nastajajo pri dnevni obravnavi bolnikov, je dodala.

V novomeški bolnišnici so o navedenem zapletu obvestili vse pristojne ustanove, kako naj bi se nekaj listov s temi podatki znašlo med gradivom, ki so ga v bolnišnici po njenih zagotovilih ustrezno zapakiranega poslali na uničenje, pa niso mogli ugotoviti.

Pri pregledu posnetkov vseh nadzornih kamer in pogovorih z bolnišničnim osebjem, ki ima dostop do omenjenega gradiva, so tudi ugotovili, da so se vsi držali navodil in ustaljenih postopkov pri ravnanju z zaupno dokumentacijo, je pojasnila direktorica.

Če se je zadeva resnično zgodila, kot se navaja v javnosti, je nadaljevala direktorica, je lahko ta tudi posledica nesrečnega spleta okoliščin. Da v novomeški bolnišnici ne bi prišlo do česa podobnega, pa so varnostne ukrepe pri ravnanju z zaupnimi podatki še okrepili.

Tako bodo tudi manj pomembno dnevno dokumentacijo, ki jo vsakih nekaj dni vozijo v razrez in uničenje, odslej shranjevali v zaklenjenih kovinskih zabojnikih in ne kot doslej v kartonskih zabojčkih, je še dodala Retljeva.