Zbiranje ponudb za nakup ali najem modularnega vrtca so na zadnji seji zahtevali občinski svetniki, ki so se naveličali zapletov z že zgrajenim vrtcem Trobentica na Fužinah. Prav to pa je sprožilo tudi odziv direktorja zasebnega vrtca Sonček Matjaža Škrabarja, ki je po stečaju podjetja Izri, lastnika in graditelja Trobentice, razdrl najemno predpogodbo in ni razkril svojih načrtov ter usode vrtca.

Po pridobljenih ponudbah za nakup oziroma najem modularnega vrtca je Škrabar razkril, da še vedno namerava občini Kamnik že to jesen ponuditi kar 11 novih oddelkov predšolske vzgoje in občino rešiti skrbi za polnih sedem let. Sedem oddelkov naj bi zagotovil v že zgrajenem novem objektu Trobentica, ki ga namerava odkupiti na skorajšnji dražbi, štiri oddelke pa na lokacijah v središču Kamnika in v Nevljah. Za lokaciji s po dvema oddelkoma v središču Kamnika v objektu bivše Mane in v prostorih bivše trgovine Tuš v Nevljah naj bi bil vpis v razvid dejavnosti že končan, za lokacijo na Fužinah, kjer so vlogo za vpis v razvid podali lani in že odpravili manjše pomanjkljivosti, pa vpis pričakujejo do sredine julija letos.

Seveda pa je nakup objekta Trobentica, kot je poudaril direktor zasebnega vrtca Sonček, povezan s pravočasnim razpisom koncesije. Ta vrtec naj bi bil namreč koncesijski, preostala dva pa bi delovala kot zasebna vrtca brez koncesije. A so na občini Kamnik pritrdili, da vnaprejšnjih obljub zainteresiranim kupcem, tudi če izpolnjujejo vse pogoje, ne morejo dajati. Razpisno dokumentacijo za koncesijo, ki ponuja vsakemu novemu oddelku 50.000 nepovratnih evrov, pa imajo pripravljeno že od začetka leta, je povedala višja svetovalka za družbene dejavnosti Katarina Ščetinin Sever. Dodala je, da v proračunu za zdaj nimajo sredstev, da bi za izklicno ceno 1,020.000 evrov občina na dražbi sama odkupila vrtec Trobentica.

Po mnenju stečajnega upravitelja Aleša Velkaverha bi lahko objekt vrtca Trobentica prodali že na prvi junijski dražbi, saj imajo zainteresiranega kupca, ki bo moral vplačati varščino. Če tega ne bo storil, bi lahko naslednjo dražbo ponovili že v juliju. Direktor Škrabar je pritrdil, da je resen interesent in da ga pri tem podpira tudi hipotekarni upnik objekta Unicredit banka.

Pridobljeni občinski ponudbi za nakup 8- ali 10-oddelčnega modularnega vrtca se vrtita krepko pod polovico izklicne cene že zgrajenega vrtca Trobentica. Najem bi bil dražji, saj bi cena najema enega že v dobrih dveh letih presegla nakupno vrednost vrtca, za drugega bi se nakup poplačal v približno štirih letih.av