Maribor.Začetek maja je najemnik devetih gostinskih lokalov v prostorih fakultet Univerze v Mariboru izpraznil prostore. »Najemnina je bila previsoka, gostov pa je bilo občutno premalo,« nam je ta ukrep utemeljil Marko Skušek, komercialni direktor Sloresta.

Povod je bila pravzaprav prekinitev pogodbe med Univerzo v Mariboru in podjetjem Uni Servis, ki je bil formalni najemnik nepremičnin in jih je Slorestu dajal v podnajem. Univerza je zatem predlagala sklenitev nove neposredne pogodbe z najemnikom, vendar je Slorest to odklonil. Vzrok je poslovanje z izgubo.

Diskriminirane študentske restavracije

»Poskušali smo vse, da bi privabili čim več gostov, vendar je dejstvo, da so študentske restavracije na neki način diskriminirane. V njih se ne sme prodajati alkohola in ne smejo obratovati zvečer, za razliko od številnih gostiln in picerij, ki sprejemajo študentske bone.«

Skuška je razočaral tudi kajmebrigavski odnos univerze, ki ni vložila nobenega truda v to, da bi študenti bolj množično obiskovali restavracije na fakultetah. »Zdaj, ko so tudi oni v finančni stiski, pa so predlagali, da naj sklenemo novo pogodbo pod enakimi pogoji, kar je bilo za nas nesprejemljivo,« je ogorčen komercialni direktor gostinskega podjetja iz Ljubljane. »Čudi me, da univerza ne pritisne na državo, da bi bila ponudba na fakultetah cenejša kot drugod,« je dejal.

Težave z univerzitetnimi gostinskimi lokali se vlečejo od maja 2011, ko je zdrknilo v stečaj Uni Gostinstvo, ena izmed lovk podjetniške »uni hobotnice«, ki se je razrasla v času, ko je univerzo vodil rektor Ivan Rozman. Njegov naslednik Danijel Rebolj je od septembra 2011 iskal možnost oživitve praznih lokalov, vendar se ni odločil prekiniti najemne pogodbe z družbo Uni Servis, ki je v posredni stoodstotni lasti Univerze v Mariboru. Zato je to podjetje lahko sklenilo novo najemno pogodbo – najprej s podjetjem Sodexo, kasneje s Slorestom – in je zaslužilo približno 14.000 evrov mesečne najemnine.

Več kot 1,3 milijona evrov negativnega kapitala

Zdaj pa so si v rektoratu le premislili in so Uni Servisu pokazali vrata. Ker je ostala brez najemnin, se zdi stečaj družbe skoraj neizogiben. Če je imelo podjetje v času prejšnjega rektorja Rozmana 2,6 milijona evrov letnih prihodkov, so ti lani usahnili na komaj 440.000 evrov. Uni Servis je v letu 2012 ustvaril slabih 160.000 evrov izgube in je imel več kot 1,3 milijona evrov negativnega kapitala.

Direktor Uni Servisa Marko Pogorevčnik napoveduje, da predloga za stečaj ne bo vložil. »Imamo še nekaj drugih poslov in bomo poskušali preživeti,« napoveduje Pogorevčnik. »Zadeve bi razrešili skupaj z univerzo in ohranili družbo pri življenju, če bodo to seveda dopustili upniki.« Največja upnika sta podjetji Uni Založba in VPO Storitve.

Univerzi je medtem že uspelo najti nova najemnika za restavraciji v prostorih tehniških fakultet ter na fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli.