Maribor. Samo delovni dan preden je Andrej Fištravec 8. aprila uradno postal župan Maribora, je direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner zbolela. In se od takrat ni več vrnila v službo, saj ji je zdravnik vseskozi podaljševal bolniški stalež.

Ko bo nekoč Duplečanka ozdravela, se v svoj kabinet ne bo več smela vrniti. Funkcijo direktorja mestne uprave s pooblastilom župana namreč zdaj opravlja Marko Žula, minulo sredo pa je Fištravec Simonič-Steinerjevo še formalno razrešil.

Kako so izpeljali ta postopek, smo povprašali na Mestni občini Maribor. Simonič-Steinerjevo je Fištravec razrešil na temelju petega odstavka 83. člena zakona o javnih uslužbencih. »Takšna razrešitev je možna v enem letu od nastopa funkcije župana,« je pojasnil županov svetovalec za stike z javnostmi Bartolo Lampret. Po njegovih besedah je župan ob nastopu funkcije ocenil, da s Simonič-Steinerjevo ne bo mogel strokovno in korektno sodelovati.

Občino bo zapustila z 12.000 evri v žepu

Ko se bo vrnila v službo, bo Simonič-Steinerjeva, zoper katero je policija vložila že nekaj kazenskih ovadb, premeščena na delovno mesto, ki ustreza njenemu nazivu. Če pa takega delovnega mesta na občini ne bo, ji bo delovno razmerje avtomatično prenehalo, občina pa ji bo morala izplačati približno 12.000 evrov odpravnine. Po neuradnih informacijah se bo v njenem primeru odvil slednji scenarij.

Fištravec pa se medtem že obdaja z novimi zunanjimi sodelavci. »Moj svetovalec je Marko Kovačič, z njim imamo trimesečno pogodbo za skupno 4000 evrov bruto. Je iz mojega volilnega štaba, ampak dela sto na uro,« je v pogovoru za Večer razkril župan. Kovačič mu svetuje na gospodarskem področju. Da kriterij županovega izbora ne more biti izključno Kovačičevo strokovno znanje s področja podjetništva, kaže vpogled v zdravstveno stanje podjetja in zavoda, ki ju vodi.

Županov svetovalec je direktor Izobraževalnega zavoda Svarog, pod okriljem katerega dela mariborska Hiša jezikov. Transakcijska računa zavoda sta bila v zadnjem letu blokirana skupaj kar 301 dni. V poslovnih težavah je očitno tudi podjetje Svarog informacijske tehnologije, ki ga vodi Kovačič. Transakcijski račun te družbe je ta čas v blokadi, v minulem letu dni pa je bil blokiran skupaj 214 dni. Fištravčev svetovalec za Dnevnik ni bil pripravljen dajati izjav.