Novo mesto.Po 17 letih sramotnega propadanja velodroma v Češči vasi pri Novem mestu je bil te dni narejen pomemben korak k birokratski ureditvi lastništva zemljišča, na katerem stoji objekt. Ministrstvo za obrambo se je odločilo brezplačno prenesti lastništvo na občino, v zameno pa mu bo občina odstopila del zemljišč na območju novomeške vojašnice. Občina bo tako imela odprto pot za gradnjo večnamenske športne dvorane, za katero je že pridobila gradbeno dovoljenje in bila z njo tudi v igri za evropsko prvenstvo v košarki. Edina ovira, ki ji lahko prepreči načrte, je denar. Občina računa na evropska sredstva in na sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za obnovo športnih objektov. »Če je država našla sredstva za Planico, Pokljuko in podobne projekte na Gorenjskem, je zadnji čas, da tudi Dolenjci iz teh naslovov nekaj dobimo. S športnimi objekti je regija zelo podhranjena,« pravi novomeški župan Alojzij Muhič.

Potrebujejo 12 milijonov evrov

Po projektu iz leta 2010, po katerem je investicija ocenjena na 12 milijonov evrov, je predvideno nadkritje velodroma, znotraj objekta pa bi uredili še atletsko stezo, igrišče za košarko, rokomet, nogomet, tenis, boks, na tribunah naj bi bilo prostora za 4700 gledalcev. Velodrom je uporabno dovoljenje dobil šele leta 2007, že od leta 2005 pa ga upravlja Kolesarski klub Adria Mobil. Kot pravi direktor kluba Bogdan Fink, ima Novo mesto bogato kolesarsko in atletsko tradicijo, zato bi lahko objekt postal nacionalni ali celo mednarodni športni center. Novomeščani bodo tako pri Olimpijskem komiteju Slovenije s projektom kandidirali za status nacionalnega središča za kolesarstvo in atletiko. Športnikom bo nudila možnost treningov tudi pozimi in ob slabem vremenu. »Poleg tega je v olimpijskem programu osem novih kolesarskih disciplin, s katerimi se v Sloveniji še nihče ne ukvarja. Tako pa bi imeli tudi možnost osvojitve novih medalj,« dodaja Fink.

Takega objekta ni daleč naokoli, najbližji so po Muhičevih besedah v Vidmu, Atenah in na Dunaju. Dvorana bi bila poleg športa namenjena tudi gospodarstvu, raznim sejmom, kulturnim in drugim prireditvam.

Velodrom nepokrit le še tri leta

Velodrom je zgradilo kolesarsko društvo Cyclotour leta 1996 za potrebe svetovnega mladinskega prvenstva v kolesarstvu. Društvo je kmalu zatem propadlo, leta 2002 pa se je na podlagi takratnega zakona o športu v zemljiško knjigo kot lastnica zemljišča in objekta vpisala novomeška občina. A ministrstvo se s tem ni strinjalo in je prek državnega pravobranilstva vložilo tožbeni postopek za ugotovitev lastništva. Sodišče je odločilo v prid ministrstvu, na razsodbo pa se je občina pritožila.

»Ko smo se začeli pogovarjati o brezplačnem prenosu, je ministrstvo postavilo pogoj, da odstopimo od pritožbe in zadevo izpeljemo. Tako smo tudi storili,« je dejal Muhič. Minister za obrambo Roman Jakič pa je bil ob nedavnem obisku v Novem mestu precej začuden nad tem, da se je ureditev lastništva vlekla tako dolgo, »ko pa je bila rešitev tako preprosta«.

Po Finkovih besedah lahko nepokrit velodrom zdrži še dve, morda tri leta. »Steza je nujno potrebna obnove, priložnost za to je bila, ko je prišel moment EP v košarki, a mestni svet se je pač odločil drugače,« še dodaja.