Deset let po epidemiji sarsa, ki je terjal več kot 800 življenj, WHO svari pred novimi virusi. V luči smrtnih primerov, povezanih z novim koronavirusom, je potrebna "visoka mera budnosti", je ob odprtju zasedanja poudarila generalna direktorica WHO Margaret Chan. »Situacija terja sodelovanje celotnega sveta,« je opozorila.

WHO je doslej zabeležila 41 okužb s koronavirusom, pri čemer je 20 pacientov, večinoma z Bližnjega vzhoda, umrlo. »Nevarnost v neki regiji se lahko kmalu spremeni v nevarnost za ves svet,« je menila generalna direktorica organizacije. Na Kitajskem pa medtem znova beležijo žrtve ptičje gripe. Letos je za novim virusom H7N9 umrlo že 36 ljudi.

V obeh primerih je sicer situacija, kot zagotavlja WHO, še pod nadzorom. Jasno pa je, da ima svet opravka z dvema novima boleznima, je posvarila Chanova.

Generalna direktorica je 194 članic WHO pozvala tudi k bolj odločnemu izpolnjevanju ciljev tisočletja na področju zdravstva. Izpostavila je težave, ki so od leta 2000, ko so bili postavljeni ti cilji, postale veliko bolj pereče. Narašča na primer število bolnikov z visokim krvnim tlakom, vse več je psihičnih bolezni. V nekaterih državah so stroški zdravstva eksplodirali. Je pa Chanova izpostavila napredek v boju proti virusu hiv in pri zdravstveni pomoči obolelim s hivom po vsem svetu.

Margaret Chan je bila lani na generalni skupščini WHO izvoljena za drugi mandat na čelu te organizacije, ki bo trajal do julija 2017.