Bratska ljubezen traja že 32 let. Henrik in Daniel Sedin igrata hokej od svojega osmega leta, vse od tedaj pa ne le da sta vedno skupaj v istem klubu, ampak tudi v istem napadu. Kot profesionalca sta v švedski ligi prvič nastopila s 16 leti, nato pa sta bila skupaj izbrana tudi na naboru profesionalne lige NHL. Oba je vzel Vancouver Canucks, Daniel je bil drugi izbor, Henrik pa tretji.

Kot enojajčna dvojčka sta se rodila 26. septembra 1980. Prvi je na svet prišel Henrik, ki je za šest minut prehitel Daniela. Na ledu so njune zadolžitve jasne. Henrik je organizator, Daniel strelec, v obeh elementih hokejske igre pa sta podrla več rekordov. Njune akcije potekajo hitro in enostavno, kot da sta telepatsko povezana. V ligi NHL ves čas igrata za Vancouver, vedno pa sočasno podaljšujeta pogodbo. Nazadnje sta jo leta 2009, ko je vsak od njiju za obdobje petih let prejel 30,5 milijona ameriških dolarjev.

Na svetovnem prvenstvu sta se švedski reprezentanci pridružila kasneje, saj sta pred tem igrala še v končnici lige NHL. Takoj ko sta prišla v domovino, sta postala prva zvezdnika šampionata, svojo izbrano vrsto pa sta po bledem začetku popeljala vse do naslova prvaka. »Ker sta odlična igralca, je bilo jasno, da bosta v ogromno pomoč,« je dejal švedski selektor Par Marts.

Čeprav sta bila Henrik in Daniel najmlajša otroka v družini, nista bila prav nič razvajena. »Ne vem, zakaj, ampak za vedno mi je ostala v spominu ena zgodba,« je začel razlagati Daniel Sedin. »Doma smo za kosilo pogosto jedli krompir, ki smo ga shranjevali v kleti. Tam spodaj je bilo zares temno, skoraj strašljivo. Vedno sva ga morala iti iskat jaz ali Henrik, nikoli starejša brata Peter in Stefan. Toda nama to ni bilo težko, saj so starši poskrbeli, da je bilo vse skupaj za naju tekmovanje. Vedno so namreč merili čas, kdo bo hitreje prinesel krompir iz kleti v kuhinjo. Tako sva dobila veliko tekmovalnosti, ki nama je pomagala kasneje v karieri.«

Vsi štirje bratje so bili vseskozi prijatelji, čeprav je bil od najmlajših dvojčkov Stefan starejši šest let, Peter pa štiri leta. Ko se sedanja hokejska zvezdnika Daniel in Henrik ozirata nazaj, za najbolj vplivna posameznika v njuni karieri izpostavita ravno starejša brata. »Bila sta najina vzornika. V vsem, kar sva počela, sva se zgledovala po starejših bratih,« pravi Daniel. »Vedno sta bila pridna in imela dobre ocene v šoli. Imela sva dober zgled. Čeprav sta bila starejša in sta imela precej drugačno družbo kot midva, sta naju pogosto povabila zraven, ko so igrali hokej ali nogomet. Lahko bi naju ignorirala, češ da sva premlada in preotročja. Toda ne, naredila sta vse, da sva se tudi midva počutila enakovredno. Bolj ko razmišljam o mladosti, bolj se zavedam, da nama z bratom dvojčkom ne bi bilo enako, če ne bi imela tako dobrih starejših bratov.«

Neskrbnih dni iz mladosti se z nasmeškom na obrazu spominja tudi Peter Sedin, drugi najstarejši sin v družini. »Poleti smo igrali nogomet, pozimi hokej. Mlajša brata smo vedno povabili zraven. Tako sta postala bolj trdna, saj sta igrala s starejšimi, močnejšimi in višjimi fanti. To je bila za njiju odlična šola,« je dejal Peter. »Od vsega začetka se odlično razumemo. Sploh se ne spomnim, da bi se kdaj stepli. No, jasno je, da smo med tekmami na ulici kdaj skregali, a nikoli se nismo stepli.«

Hokejista sta bila tudi najstarejša brata v družini Peter in Stefan, a ob prehodu iz mladinske v člansko kategorijo sta se raje posvetila šolanju. »Peter je imel na mizi ponudbo, da podpiše profesionalno pogodbo v prvi švedski ligi, toda raje je odšel na fakulteto, s čimer je sledil starejšemu bratu Stefanu. Oba sta sedaj najina največja navijača. Spremljata vsako najino tekmo in smo vseskozi v stiku. Večkrat naju tudi obiščeta v Kanadi in Združenih državah Amerike,« je dejal Henrik Sedin.

Slučajno, ali ne, toda vsi štirje bratje družine Sedin so poročeni in imajo dva otroka. »Kot da imamo svoj posebni zakon, koliko otrok imamo lahko,« se je pošalil Henrik. Na poslovnem področju sta sicer uspešna tudi starejša brata, a kljub temu zaslužita bistveno manj kot dvojčka v ligi NHL. »Prav nič nisva zavistna, ker sta mlajša brata postala milijonarja. Ko ju vidiš, kako poleti trenirata, kadar imamo ostali počitnice, potem veš, da si zaslužita vsak dolar. Tudi ko imata prosto, trenirata petkrat na teden. Ogromno sta vložila v svojo kariero, zato sta tam, kjer sta,« pravi Peter Sedin.