Žakljeva in Klemenčičeva sta že na vseh pripravljalnih dirkah kazali dobro pripravljenost. Da se bo Žakljeva, ki je imela z Lechnerjevo celo neodločen izid v medsebojnih pripravljalnih dvobojih, do zadnjega, šestega kroga borila za zmago, pa ni pričakovala niti ona. Vmes je nekaj časa celo vodila. V zaključku sta v veliki meri odločala taktika in vreme. Dež je traso spremenil v drsalnico. »Kar presenečena sem bila, da sem tako v ospredju, saj se je za vrh potegoval zelo širok krog favoritinj. Startala sem dobro, vsaj za svoje sposobnosti. Eksplozivnost je moja šibka točka. A sem vodilne potem ujela. Tudi v zaključku je bilo v ospredju veliko pospeševanj, ki jim nisem mogla slediti, a sem z enakomernim ritmom vse nadoknadila. V zadnji klanec je šlo na polno, kot je katera še imela v nogah. Ponosna sem, da sem se znala osredotočiti na svojo dirko. Nisem čutila pritiska, nisem razmišljala o drugih. Bilo je tako lepo, da bi čim prej to ponovila,« je opisala pot do uspeha, s katerim se je izenačila z največjim uspehom Klemenčičeve v Windhamu 2010.

Kolesarka Calcita je bolje startala, potem pa izgubljala predvsem na najbolj zavitih delih. Štiriminutni zaostanek, minuto za najbolj vsestransko kolesarko Nizozemko Marianne Vos (10. mesto), pojasni: »Novega kolesa sem bila premalo vajena, izgubljala sem skozi vsak oster ovinek gor in dol. Zaostanek ni velik. Po svoje sem zadovoljna že s tem, da sem prekinila urok slabih uvodnih dirk v treh preteklih sezonah. Tako imam za naslednjo dirko vsaj dobro startno številko. Spredaj so bile večinoma kolesarke, ki so večje prijateljice blata in drsečih podlag,« je opisala Blaža Klemenčič, ki si več nadeja že konec tedna na naslednji dirki v češkem Novem mestu.

V sprinterskem krosu na izpadanje je Miha Halzer, svetovni podprvak v najmlajši atraktivni disciplini, ki se ji obeta uvrstitev v olimpijski program v Riu, že v petek slavil največji uspeh v pokalnem nizu. »Za to sem treniral celo zimo,« se je smejalo Hrastničanu, ki je bil najhitrejši že v kvalifikacijah. »Lepa dirka! Dober občutek sem imel vse do velikega finala. Zmago pa sem izgubil v zadnjih desetih sekundah, drugo v zadnjih metrih. Bil sem prisiljen v zelo hiter start na polno, saj sem pred Avstrijcem Danielom Federspielom skušal privoziti na najtežji tehnični del. To mi je uspelo, a sem to plačal v zaključku. Bil sem 'pečenka'. A je dober občutek, da se lahko borim z najboljšimi. Čez zimo se je nivo v tej disciplini zelo dvignil. V kvalifikacijah sta bili med mano in 13. le dve sekundi razlike. Sam sem veliko naredil na vzdržljivosti in še bom. Moji konkurenti so dobri tudi v olimpijskem krosu in tudi na maratonih. Federspiel je bil na maratonu Garda celo tretji. Všeč mi je, da so zanimive dirke, da uživam,« je uspeh v disciplini, podobni sprintu v smučarskem teku, opisal 28-letni Halzer.