Na koncu je bilo 6:1 in 6:3 za Nadala, ki je pred začetkom Roland Garrosa ponovno postal prvi favorit, da osvoji turnir v Parizu. Novak Đoković je namreč v zadnjih tednih v formi precej padel, Andy Murray se je poškodoval, domet Rogerja Federerja pa je bil viden včeraj. Španec bo v Parizu četrti nosilec, saj je na lestvici ATP prehitel rojaka Davida Ferrerja.

Nadal je v Rimu osvojil šesti turnir od osmih, odkar se je vrnil na igrišča, skupno pa tretjega zapored, saj je lovoriko osvojil tudi v Barceloni in Madridu. »Če bi mi kdo napovedal takšno uspešnost, preden sem ponovno začel igrati, bi mu odvrnil, da je nor. V prvih dveh tednih po vrnitvi v Čilu in Braziliji sem imel številne negativne občutke, dva meseca kasneje pa zmagujem na najtežjih turnirjih. Zadnje uspehe še toliko bolj cenim, ker vem, kje sem bil še pred nedavnim,« je po zmagi v Rimu dejal španski matador Rafael Nadal.

V finalu je Španec storil osem neizsiljenih napak, medtem ko jih je imel Federer petnajst le v prvem nizu, skupno pa kar dvaintrideset. Nadal je podobno kot v Madridu tudi v Rimu znal stopnjevati svojo igro skozi ves teden, tako da je najboljšo partijo prihranil za sam konec. »Žal mi je zaradi Rogerja, ki ni imel dobrega dne. Kljub temu je lahko vesel, saj pred tem nekaj časa ni igral, v Madridu pa je hitro končal nastope,« je dejal Nadal, ki kljub dobri formi ne dela dolgoročnih načrtov: »Osredotočen sem na vsak nov dan. Zanimata me le vsak naslednji trening in naslednja tekma. Če mi ne gre, začnem delati še bolj trdo. Hvala moji ekipi, ker mi je vedno stala ob strani.« Nadal je v Rimu skupno osvojil že 41. turnir na pesku.

Da Federer ni bil pravi, priča podatek, da je bila uspešnost njegovega prvega servisa le 57-odstotna, na mreži pa je uspešno zaključil devet od devetnajstih žog. »Ni mi šlo tako, kot sem upal. Preveč lahkih forhendov in ključnih žog sem zgrešil,« je povedal Roger Federer. »Nadal je odlično vračal vse žoge. Bilo je zelo težko, saj je odlično pokrival celotno igrišče. Če ne serviraš dobro, potem nimaš možnosti, še posebno, če si Rafael nabira priložnosti in diktira tempo v dolgih izmenjavah. To je težko spremeniti.«

S povsem enakim rezultatom je pri ženskah v finalu slavila Serena Williams, ki je Viktorijo Azarenko ugnala s 6:1 in 6:3. Američanka je dobila že 24. dvoboj zapored. »Ni bilo tako lahko, kot se zdi,« je dejala. vra