Obiskovalci bi se prav gotovo bolj prerazporedili, če bi v nacionalne muzeje in galerije lahko skozi vse leto vstopali zastonj ali zgolj ob prostovoljnih prispevkih, kot je to značilno marsikje v tujini, saj jih ne nazadnje finančno podpiramo že prek davkov. Nekatere analize angleških muzejev so namreč pokazale, da tisti, ki omogočajo oglede brezplačno, v povprečju preživijo z manjšimi državnimi subvencijami, saj očitno zaslužijo z muzejskimi trgovinami in gostinsko ponudbo. V domačih nacionalnih muzejih, ki obisk ob zaprti denarnici že omogočajo vsako prvo nedeljo v mesecu ter ob odprtju razstav, se bojijo, da bi ob stalni ukinitvi vstopnine ta prihodkovni manko zaradi vseh finančnih rezov morali seveda napraskati sami.

Medtem pa seciranje situacije iz druge perspektive kaže, da smo Slovenci precej skopušni, ko gre za spoznavanje domačih hranilnic umetnosti in dediščine. Obisk tujih krajev nas skoraj obvezno povede tudi skozi kakšna muzejska vrata in četudi so ponekod cene precej bolj zasoljene kot pri nas, brez večjih pomislekov stopimo k blagajni. Cene za muzejske vstopnice se pri nas namreč vrtijo okoli pet evrov, mladina in upokojenci pa ponekod lahko vstopijo celo za en sam evrski kovanec. Res je, da nas kriza z vso silo tolče po prstih, ko želimo seči v denarnico, toda ob odpovedi kakšnemu pivu se že lahko sprehodimo med nadvse zanimivimi eksponati.

Muzealci pa se bodo za izboljšanje obiska vendarle morali še nekoliko potruditi. Povečini jim sicer ne gre očitati strokovnosti, a redki premorejo tudi posluh za ustvarjanje do obiskovalcev prijaznejšega okolja. Mnogi se izgovarjajo, da kavarne terjajo zanje preostre sanitarne ukrepe, a nekateri, kot denimo Mestni muzej Ljubljana, dokazujejo, da kljub vsemu le niso misija nemogoče. Še več tarnanja nad pravili prinese omemba ponudbe hrane, ki je v muzejskih kompleksih v tujini stalnica, saj velja muzej tudi za prostor druženja. Za začetek pa bi se, predvsem za obiskovalce v zrelejših letih, lahko v samih razstavnih prostorih postavilo klopi. Ne nazadnje lahko posedanje ob določeni sliki ponudi velik užitek.