Med številnimi kadri iz kroga SDS, ki jim je vlada Janeza Janše tik pred sestopom našla delovna mesta v javni upravi in državnih podjetjih, je službo naposled uspelo dobiti tudi Bernardu Brščiču.

Donedavni državni sekretar v Janševem kabinetu, ki zdaj predseduje tudi sveta Inštituta Jožeta Pučnika, je namreč od začetka maja zaposlen na Elesu. Po informacijah iz več virov so tam za Brščiča našli prostor v sektorju za monitoring trga, ki se ukvarja tudi s čezmejnimi avkcijami. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi Brščiču službo tik pred odhodom s položaja priskrbel donedavni Elesov začasni direktor Vitoslav Türk, sicer član SDS, ki ga je z vrha Elesa odnesla tudi nedavna odmevna afera s črno gradnjo na Obali.

Kaj natančno Brščiča kvalificira za novo delovno mesto, ni znano. Pred zaposlitvijo v Janševem kabinetu je namreč štirinajst let preživel na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer je med drugim predaval pri predmetih politična ekonomija in zgodovina ekonomske misli. Ob tem se je v zadnjih letih precej ukvarjal s pripravami slovenskih izdaj več knjig s področja ekonomskega in konservativnega liberalizma. Sklepati gre, da mu to v novi službi ne bo kaj prida pomagalo. Sektor monitoringa trga, ki ga je pred tem več let vodila Barbara Dekleva Jenčič, je namreč zadolžen za spremljanje regionalnih trgov z električno energijo in evropske zakonodaje na tem področju, prav tako pa določa strateške usmeritve Elesa, nacionalnega sistemskega operaterja prenosnega omrežja. Delo v tem sektorju tako zahteva specifična ekonomska in naravoslovna znanja s področja interoperabilnosti elektroenergetskih sistemov, ki pa jih Brščič zelo verjetno nima.

Brščič sicer ni edini nekdanji zaposleni v Janševem kabinetu, ki je v zadnjih dneh dobil službo v državni energetiki. To je prejšnji teden uspelo tudi Karini Medved, nekdanji asistentki evropske poslanke Romane Jordan (SDS), ki se je zaposlila na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Medvedova je pred leti sodelovala tudi pri kopiranju dokumentov o atentatu v Velikovcu iz državnega arhiva, ki jih je SDS uporabila za ustavno obtožbo proti nekdanjemu predsedniku republike Danilu Türku. Medvedova je na HSE, ki ga vodi Blaž Košorok, prav tako član SDS, uradno zadolžena za krepitev mednarodnega sodelovanja.