Nedeljska izjemno zahtevna etapa s kar tremi vzponi prve težavnostne kategorije je bila v soboto pod velikim vprašajem. Zadnji vzpon na 2301 metrov visoki prelaz Galibier je bil namreč pod snegom in neprevozen, prireditelji pa so današnjo gorsko traso vendarle izpeljali po načrtovanem programu.

Odločitev o etapnem zmagovalcu je padla na zadnjih dveh vzponih na Telegraphe in Galibier, ki sta si v sami končnici etape sledila drug za drugim. Prvi je bil dolg 11,9 km (povprečni naklon je znašal 7,2 odstotka), drugi pa 13,9 km (6,5 odstotka). V težavnih razmerah - temperatura je bila blizu ledišča, v zadnjih kilometrih pa je celo rahlo snežilo - se je najbolje znašel 30-letni v Torinu rojeni Visconti, ki je v cilj prišel z 42 sekundami prednosti pred skupinico treh kolesarjev - poleg Betancurja in Niemieca je bil v njej tudi Poljak Rafal Majka, medtem ko je vodilni v skupni razvrstitvi Nibali zanesljivo nadzoroval svoje najbolj nevarne tekmece in v cilj prišel kot sedmi.

Tik za njim se je uvrstil trenutno drugouvrščeni v generalni razvrstitvi, Avstralec Cadel Evans, tretjeuvrščeni Kolumbijec Rigoberto Uran pa je bil deseti. Vsi so v cilj prišli z zaostankom 54 sekund. To pomeni, da je Nibali zadržal 1:26 minute prednosti pred Evansom in 2:46 minute pred Uranom.

Na Giru nastopajo trije slovenski kolesarji, na nedeljski pa je bil najboljši Robert Vrečer (Euskaltel-Euskadi), ki je zasedel 99. mesto (+21:15). Grega Bole (Vacansoleil-DCM) je zasedel 133., Luka Mezgec 171. mesto, oba pa sta za Viscontijem zaostala 27:54 minute. Vrečer je v skupni razvrstitvi na 91. (+1:58:15), Mezgec na 130. (+2:33:03) in Bole na 135. mestu (+2:39:58).

V ponedeljek bo na italijanski pentlji prost dan, v torek pa bo na sporedu 238 km dolga etapa med krajema Valloire in Ivrea.