Dogodek skupaj pripravljata Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije (ZRLS).

Prireditev se bo pričela ob 9. uri s tekmovanjem v vožnji vpreg za nagrado Združenja rejcev lipicanca Slovenije. Tekmovanje v vožnji vpreg se bo začelo z dresurno vožnjo in nadaljevalo s preizkušnjo v spretnostni vožnji, ki od voznikov in konj zahteva hitre reakcije, veliko natančnosti in zbranost. Lipicanec je namreč v športni vožnji vpreg zelo uspešen in konkurenčen, so v Kobilarna Lipica zapisali v sporočilu za javnost.

Vrhunec dogajanja ob 433. obletnici ustanovitve kobilarne bo predstava Lipiške šole jahanja ob 15. uri, na kateri bodo skupaj s člani ZRLS kot gostje nastopili konjeniki Postaje policijske konjenice Ljubljana.

Lipiška šola jahanja bo predstavila klasično umetnost dresurnega jahanja v posebej za to pripravljeni koreografiji in ob zvokih glasbe, ki poudarja gibanje konj. Njihov lahkoten in igriv nastop je rezultat dolgoletnega, vsakodnevnega dela, zaupanja ter usklajenosti konja in jahača.

Otrokom in družinam bo namenjen pester spremljevalni program. Za najmlajše obiskovalce kobilarne in njihove starše pripravljajo različne delavnice, na katerih se bodo lahko posvetili slikanju lipicancev ter drugim zanimivim in ustvarjalnim dejavnostim. Rojstni dan lipicanca bo obenem priložnost za voden ogled kobilarne, jahanje ponijev in vožnje s kočijo, so v kobilarni še zapisali v povabilu na Dan lipicanca.