Potem ko se je za Fince s četrtfinalno tekmo s Slovaško končal njihov del letošnjega svetovnega prvenstva, so se danes v Stockholmu končale tudi njihove sanje o finalu. Vrata jim je zaprla druga gostiteljica prvenstva Švedska, junak domačih navijačev pa je postal Loui Eriksson z dvema zadetkoma, Švedi pa so se tako po svoje tudi oddolžili sosedom in velikim tekmecem za ponižujoč poraz z 1:6 v finalu pred dvema letoma.

Švedi so spet lahko ugotovili, kako pomembna sta za njihovo reprezentanco brata Sedin. Dvojčka sta se za odločilne boje pridružila rojakom in takoj dvignila švedsko igro še na višjo raven, kar so najprej občutili Kanadčani v četrtfinalu, danes pa še Finci. Recept je bil obakrat podoben, v sicer trdih in izenačenih tekmah (danes so imeli Švedi le en strel več, 31-30) so gostitelji ob podpori svojih navijačev v dvorani Globe znali izkoristiti številčne prednosti.

Pri izkoriščanju teh je bil danes spet neustavljiv prvi švedski napad. Švedi so izkoristili dva od štirih "power-playev", sami pa niso delali preveč napak, tekmecem so ponudili le dve prednosti z igralcem več, a so se pri obeh uspešno ubranili. Pred vratarjem Jhonasom Enrothom je bilo sicer nekajkrat vroče, tudi na drugi strani je imel Antti Raanta veliko dela, nemočen pa je bil ob strelih Erikssona.

Ta je prvič premagal finskega vratarja sredi prve tretjine, čeprav je bil gol pravzaprav delo Henrika Sedina, Erikssonov prispevek pa je bila noga na pravem mestu, od koder se je plošček odbil v gol. V drugi tretjini pa je po podaji izza gola Eriksson natančno meril pod prečko.

Finci so pogrešali predvsem večji učinek svojega prvega strelca Petrija Kontiole, ki je na prvih osmih tekmah zbral 15 točk, danes pa se je v statistiko vpisal le z dvema kaznima, ob njegovi drugi je plošček še drugič končal v mreži Raante. Eno lepših priložnosti za goste je imel kapetan Niklas Hagman, a je bil Enroth na mestu. Fincem pa ni pomagala niti igra brez vratarja v zadnjih dveh minutah, saj so bili Švedi zbrani, prazen gol pa je Henrik Sedin izkoristil za piko na i v 60. minuti.

Drugi finalist Švica

Tudi švicarska hokejska reprezentanca se je uvrstila v finale svetovnega prvenstva elitne skupine na Švedskem, potem ko je v polfinalu s 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) premagala ZDA.

Švicarje le še ena zmaga loči od zgodovinskega uspeha. Reprezentanca, ki je v zadnjih dveh desetletjih sicer postala trdna članica svetovnega vrha, še nikdar v sodobnih hokejskih časih ni bila tako uspešna; ima sicer že nekaj medalj s prvenstev, a precej jih sega že v predvojno obdobje, zadnja do danes, bron iz leta 1953, pa je imela že častitljivih 60 let.

A vse te stare zgodovinske podatke so Švicarji v zadnjih 14 dneh obrnili na glavo. Če so bili v uvodnih dneh prvenstva še prijetno presenečenje, so iz tekme v tekmo postajali resnejši kandidati za medaljo. Z odličnimi igrami so po vrsti premagovali uveljavljene nasprotnike in na Švedskem sploh še ne poznajo poraza: dobili so vseh sedem tekem predtekmovanja, v polfinalu preskočili še Čehe in danes Američane, ki so s svojimi predstavami tudi pustili zelo dober vtis in med drugim v četrtfinalu ponižali svetovne prvake Ruse.

V nedeljo zvečer bodo tako v dvorani Globe medalje dobile tri povsem druge reprezentance, saj se nosilke lanskih odličij sploh niso uvrstile v polfinale. Švedi upajo na novo zlato, skupno deveto in prvo po letu 2006, Švicarji pa na sploh prvo zlato v zgodovini. Doslej največji uspeh, srebro iz leta 1935, pa so z današnjo polfinalno zmago že izenačili.

Čeprav so bili danes Američani tudi zelo dober tekmec, pa so imeli Švicarji v vratih junaka Reta Berro. Zbral je 29 obramb in svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Že prva tretjina je nakazala, da bo boj trd, neizprosen in izenačen, tekmeca pa sta morala paziti na morebitne napake. Premoč so imeli sicer Švicarji, a je bil tudi ameriški vratar John Gibson zelo dobro razpoložen in je v prvem delu ustavil vse strele.

Na polovici tekme je za prvi zadetek poskrbel Nino Niederreiter, ki je s strelom iz zapestja ukanil vratarja. A ta gol še ni poskrbel za novo razmerje moči, ZDA se niso predale, David Moss pa je zadel tudi prečko sredi zadnje tretjine. Nato pa je sledil šok za Američane, Philippe Furrer je z dolgo in natančno podajo našel Juliana Walkerja, ta pa je lepo ukanil vratarja za 2:0. ZDA so še skušale spremeniti potek tekme, v zadnjih dveh minutah tudi brez vratarja, kar pa je izkoristil Reto Suri in dokončno potrdil veliko švicarsko slavje.

Nedeljski finale bo ponovitev tekme prvega kroga predtekmovanja, ko so Švicarji šele začenjali zmagoviti niz. Takrat je bil izid 3:2, a Švedi so zdaj močnejši za brata Sedin, režiserja njihovih uspehov v četrtfinalu in polfinalu.

Za tolažilno nagrado, bronasto medaljo, se bosta popoldne pomerili poraženki polfinala, Finska in ZDA.