"Apelirali bomo na institucije, ki jih imamo v naši državi, da začnejo opravljati svoje delo. Ne da si jemljejo čas, saj časa mi v gospodarstvu nimamo, ampak da sprejemajo hitre odločitve," je za STA povedala predsednica Sindikata kovinske in elektro industrije (Skei) v MLM Janja Veber.

"Glavni namen je opozoriti državo, da ne dopušča več izčrpavanj gospodarstva bančnikom, ki s pridom našo zakonodajo zlorabijo, nato pa pustijo ljudi na cedilu na ulici," je dodal predsednik tamkajšnjega sindikata KNSS-Neodvisnost Kosta Nešić. Po njegovih besedah imajo delavci MLM neprecenljivo znanje in izkušnje, ki ga ne bi smeli pustiti vnemar, livarna pa je s svojo tradicijo in delovnimi mesti nepogrešljiva za obubožani Maribor. Zato poziva pristojne, naj naredijo vse, da podjetje rešijo pred propadom.

Po stečaju hčerinskih podjetjih MLM Sanitec in Armal konec aprila je brez dela ostalo 231 ljudi, podobna usoda pa najverjetneje čaka tudi nekaj več kot sto zaposlenih v programu Storitve. V avtomobilskem delu MLM ostaja na delu 430 ljudi, a je podjetje v prisilni poravnavi in kljub naročilom nima sredstev za material.

Velika podpora delavcem MLM

Delavcem MLM so se na današnjem shodu pridružili brezposelni, delavci drugih podjetij in predstavniki različnih vstajniških skupin. Podporo so jim javno izrekle tudi številne druge organizacije, med drugim Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in gibanje TRS. Političnih predstavnikov, ki so bili po navedbah organizatorjev shoda nezaželeni, ni bilo med prisotnimi.

Ljudje so se protestnemu shodu z naslovom Dvignimo se! pridruževali in odhajali, glavnina pa je po ocenah prisotnih novinarjev štela med 200 in 300 ljudi. Shod se je začel ob 12. uri na Trgu svobode z govori delavcev, nato pa so se zbrani sprehodili po mariborskih ulicah in prižigali sveče kot simbol umrlega delavstva.

V govorih in parolah so zbrani izražali razočaranje nad upravljanjem podjetij, odnosom države in položajem delavcev v Sloveniji. Številni so izpostavljali, da v Mariboru podjetja propadajo eno za drugim, novih ni, nihče od pristojnih na državni ravni pa ne stori ničesar, da bi se ta trend ustavil.

Shod se je zaključil po nekaj manj kot treh urah pred sedežem MLM v Melju, kjer so udeleženci s paketi s hrano za delavce postavili t. i. Zid lakote in se z minuto molka poklonili "zaprtim trgovinam, propadlim tovarnam in obubožanim delavcem" v Mariboru.