Kot nalašč sta najprej na sporedu paradni disciplini, sprinterski kros na izpadanje in olimpijski kros. Za sijajen uvod je s tretjim mestom poskrbel Miha Halzer. Hrastničana, svetovnega podprvaka, sta v velikem finalu premagala le Avstrijec Daniel Federspiel in Švicar Litscher. Ana Zupan, prav tako članica Energije, je bila 22.

Olimpijski kros članic, ki je z Blažo Klemenčič, deveto na najnovejši svetovni lestvici, in Tanjo Žakelj (15.) ena od paradnih disciplin tudi slovenskega ženskega športa, bo na sporedu v nedeljo. Obe imata zelo visoke ambicije, kot nalašč pa po nekaj letih znova obe nastopata za slovenska kluba. In obe sta pokazali izvrstno pripravljenost na zadnjih mednarodnih dirkah. Klemenčičeva je nanizala niz drugih mest (Nalles, Statteg, Haiming), ko so jo premagale le Maja Wloszczowska, nekdanja svetovna prvakinja, ter Avstrijka Elisabeth Osl in Italijanka Eva Lechner, medtem ko je premagala tudi vodilno na svetovni lestvici Sabine Spitz. »Formo smo načrtno dvigali za začetek svetovnega pokala,« je pojasnil trener Robert Pintarič, ki se je bolj posvetil tudi pomoči mlajšim kolesarjem iz kamniškega Calcita, ki bodo na istem prizorišču nastopili v mlajših kategorijah.

Še uspešnejši je spomladanski niz Žakljeve, ki ima vpisano le eno drugo mesto v Montichiariju, ob tem pa tri zmage, med katerimi je dala v koš tudi Lechnerjevo v Gorici pred tednom dni in Klemenčičevo na tekmi slovenskega pokala v Mekinjah pri Kamniku. Največja sprememba za to sezono je sprememba kluba in trenerja. »Čutila sem, da potrebujem spremembo. Z Luko Želetom sem dobro sodelovala, a bolj na daljavo, ker je imel delo drugod. S Samom Rauterjem pa sem zaradi testiranj na fakulteti za šport sodelovala že prej, uvedel pa je nekatere novosti, ki so mi očitno dobro dele. V Nemčiji ga sicer ni z mano, je pa ostala ekipa z menedžerjem Tinetom Mahkovcem. Je še mlad, a ima ideje, veliko časa vloži v našo ekipo. Super fantje so,« je novo ekipo Unior tools pohvalila Žakljeva, deseta na olimpijskih igrah v Londonu.