»Entscheidungsträger« so za dunajsko tožilstvo, od izreka prvostopenjske sodbe v zadevi Patria pa tudi za dunajsko sodišče osebe, o katerih so se Patriini uslužbenci, posrednik Wolfgang Riedl in lobist Walter Wolf dogovorili, da jih podkupijo. In sicer tako, da »bodo na prihodnjih javnih državnih razpisih za nabavo orožja, oklepnikov in druge vojaške opreme z namenskimi, zlasti finančnimi izplačili pristojnim nosilcem odločanja, torej uradnikom teh držav, zagotovili, da bi ti opravljali naloge v nasprotju s svojimi dolžnostmi«. Navedek je iz obtožnice, na podlagi katere je bil Riedl v začetku letošnjega aprila že obsojen. »Senat meni, da se je podkupovanje zgodilo in da se je vplivalo na razpis,« je takrat v obrazložitvi sodbe dejala sodnica Marion Zöllner. Sodnica je pri tem uporabila izraz »Entscheidungsträger«; podkupljeni so torej bili (po slovensko) – odločevalci, slovenski poročevalci pa so iz dunajske sodne dvorane poročali o podkupljenih funkcionarjih. Ker so pri tem navajali, da je sodnica omenjala politične funkcionarje, jih je SDS prijavila novinarskemu častnemu razsodišču.

»Funkcionarji« so po 4. členu zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v slovenskem pravnem redu številne osebe: od poslancev državnega zbora, državnega sveta, državnih sekretarjev, sodnikov, županov… do funkcionarjev Banke Slovenije. Seveda sta med njimi tudi dva najvišja funkcionarja, predsednik republike in predsednik vlade.

»Virkamies« so torej »Entscheidungsträger«, »Entscheidungsträger« pa so odločevalci oziroma funkcionarji, tisti ljudje torej, na katere je Patria morala vplivati, da je bil javni razpis za nakup oklepnikov 8x8 iz leta 2005 pisan njej na kožo. In ti ljudje, katerih vlogo v javnem življenju je treba danes opredeljevati z uporabo trojezičnih slovarjev, so bili politiki, bivši politiki ali prijatelji politikov (res zanimivo, kako se vsi trije izdelki tožilstev pozorno ukvarjajo z navajanjem prijateljstev in znanstev vseh vpletenih). V tem prepričanju so Finci neomajni. Že drugič, prvič je bil leta 2008 kategoričen finski novinar Magnus Berglund, ki je s svojo oddajo Resnica o Patrii podkupovalno afero tudi razkril. Pravzaprav so Finci neomajni v svojih obtožbah že v tretje – slovenska javnost je namreč spregledala, da je Berglund lani na finski televiziji YLE predvajal tudi oddajo Resnica o Patrii 2 in v njej brez zadržkov ponovil isto navedbo, da je namreč Patria podkupila predsednika slovenske vlade.

A Finci so tudi premeteni. Nemara zato, ker jih je dosegel glas, kako ognjevite polemike so se v Sloveniji razvnele o tem, kaj je v sodni dvorani v resnici rekla gospa Zöllner, nemara zato, da njihovega zunanjega ministrstva ne bi spet po nepotrebnem obremenjevali s kakšno diplomatsko noto iz Slovenije, ali pa zato, da se tukaj ne bi več prepirali o oslovi senci, so tokrat to, kar si mislijo, Finci dali kar sami prevesti v slovenščino. Na naslovu Urad generalnega državnega tožilca,

Albertinkatu 25 A,

Helsinki

sprejemajo tudi zahteve za objavo popravkov.