Maribor. Bilo je aprila 2012, projekt Evropske prestolnice kulture Maribor je tekel četrti mesec, ko smo v Dnevniku poročali o sporni plači generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer. Štirideseturni delovnik ima namreč Žilič-Fišerjeva na mariborski elektrotehniški fakulteti, hkrati pa je s polnim delovnim časom uradno opravljala še funkcijo generalne direktorice zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture (EPK). To bo počela še najmanj do konca junija letos, ko naj bi zavod ugasnil.

Takšna dvojna polna službena obveznost je zakonsko vprašljiva. In sicer predvsem zato, ker direktorica opravlja funkcijo generalne direktorice na podlagi podjemne pogodbe. To pa ni dopustno. V obligacijskem zakoniku piše, da se s podjemno pogodbo podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je, na primer, izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo in podobno. Vodenje zavoda nekako ne sodi v ta zakonski kontekst.

Največ osem ur na teden

Zakon o delovnih razmerjih pa določa, da sme oseba, ki ima z delodajalcem sklenjeno delovno razmerje za polni delovni čas, skleniti z drugim delodajalcem zgolj dopolnilno delovno razmerje za največ osem ur dela na teden. Povedano drugače: Suzana Žilič Fišer bi se morala ob imenovanju na položaj generalne direktorice zaposliti v zavodu, na fakulteti pa bi morala obdržati zgolj petinsko delovno obveznost in bi prejemala samo petino plače.

Enako so ugotavljali na ministrstvu za javno upravo. Ker direktorica javnega zavoda izvaja pravice in dolžnosti delodajalca, bi morala biti zaposlena v zavodu. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pa so poudarili, da je nedopustno sklepanje podjemnih pogodb, kadar gre za elemente delovnega razmerja.

Na zavodu Maribor 2012 so vse te ugotovitve zavračali in vztrajali pri mnenju, da je podjemna pogodba z direktorico zakonita, zato še vedno na mesec prejema 3500 evrov bruto, predavanja na fakulteti v programu medijske komunikacije pa ji navržejo še dodatnih okoli 2400 evrov bruto. Ukrepal ni tudi bivši župan Franc Kangler, čeprav je bila Mestna občina Maribor seznanjena z izredno revizijo poslovanja njenega javnega zavoda, ki je ugotovila, da sporna podjemna pogodba vsebuje elemente delovnega razmerja, zato obstaja visoka stopnja tveganja nezakonitega poslovanja.

Zavod mora plačati 3000 evrov kazni

Odgovornost je vseskozi zavračal Oto Luthar, ki je kot predsednik sveta zavoda podpisal podjemno pogodbo z generalno direktorico. Vztraja pri trditvi, da so dokument pripravili v pravni službi zavoda, na njeno vsebino pa da ni vplival. Zdaj je za svoj podpis dobil izstavljeno kazen delovnega inšpektorja in je moral plačati 450 evrov, poroča Večer.

Inšpekcijski postopek je začetek leta sprožila komisija za preprečevanje korupcije, ker je pri obravnavi pogodbenega razmerja ugotovila sum, da obstaja kršitev delovnopravne zakonodaje. Sumi so se izkazali kot upravičeni. Zaposlitev generalne direktorice zavoda Maribor 2012 Suzane Žilič Fišer s podjemno pogodbo je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih. Inšpektor je zato zavodu Maribor 2012 izdal plačilni nalog v višini 3000 evrov, Lutharju pa že omenjeno kazen.

»Inšpektorat me je postavil pred dejstvo, da sem kršil zakon,« nam je dejal Luthar, ki je prepričan, da je drago plačal svojo lahkovernost. »Žal mi je, da pogodbe nisem predhodno preveril pri svojih pravnikih.« Zavod pa vztraja pri svojem: »Po strokovni obravnavi vprašanja pravnih razmerij med zavodom Maribor 2012 in generalno direktorico smo prepričani, da niso izpolnjeni niti objektivni niti subjektivni znaki očitanega nam prekrška,« so sporočili iz zavoda in dodali, da so že vložili zahtevo za sodno varstvo.

Na mariborski občini so seznanjeni s sporno zaposlitvijo generalne direktorice, kako pa bodo ukrepali, bodo odločili potem, ko bo postopek inšpektorata za delo pravnomočno sklenjen.