Lucija. Če bo šlo vse po načrtih, bi Marina Portorož že konec prihodnjega leta lahko začela urejati središče Lucije, kjer bi na zdajšnjem območju steze za karting zgradili nov zdravstveni dom, ki bi združil vse ambulante in zdravstvene storitve v občini, novo knjižnico, tržnico z različnimi lokali in poslovnimi prostori ter 120 stanovanj. »Stanovanja so nujno potrebna, da je projekt finančno vzdržen,« pravi Sebastjan Selan, direktor Marine Portorož, kjer so prisluhnili nekaterim pripombam krajanov in projekt že nekoliko prilagodili njihovim željam. Med drugim so znižali višino stavb in nekoliko zmanjšali število stanovanj.

Stanovanja naj bi šla dobro v promet

Selan je prepričan, da bo novo središče, ki ga nameravajo urediti v sodelovanju z občino, velika pridobitev za kraj, ki do zdaj ni imel svojega urbanega središča. Tega bo predstavljal urejen trg z drevesi in fontano, ki ga bodo obkrožali tržnica z ribarnico, lokali in otroška igrišča, med katerimi ostaja sedanje priljubljeno igrišče barka. »Velik del javnih površin v Luciji danes žal zavzemajo neurejeni in občanom nedostopni prostori. V kraju prevladuje velikansko gramozno parkirišče, karting tekme se odvijajo pod okni doma starejših občanov in zdravstvenega doma, dostop do morja pa onemogočajo zasebne dejavnosti, kot sta avtopralnica in ograjena marina. Naši projekti vse to odpravljajo. Kraj bo z njimi gotovo dobil prijazno podobo, saj bomo prostor odprli proti morju, uredili pa bomo tudi parkovne površine,« zagotavlja Selan. Prepričan je tudi, da jim bo uspelo prodati vseh 120 stanovanj, ne glede na to, da je v piranski občini kar precej neprodanih stanovanj. »Naša stanovanja bodo v prvi vrsti ob morju, njihova cena pa se bo gibala med 2000 in 3000 evri za kvadratni meter,« obljublja Selan. Takšne so tudi sicer cene stanovanj v piranski občini, zato je prepričan, da se bodo kupci raje odločali za njihova stanovanja, ki bodo nova in na lepi lokaciji. »Želimo si predvsem stalnih prebivalcev in mladih družin, ki bodo soustvarjali skupnost, zato cene niso previsoke. Med kupci pa bo zagotovo tudi kakšen vikendaš,« še pravi Selan.

V terme bi vlagali tudi Rusi

Pomemben del nove ureditve kraja je tudi termalno kopališče, ki bi ga Marina uredila na gramoznem parkirišču tik ob njej. Hotel bi imel približno 200 sob, vodne površine z različnimi bazeni pa bi se razprostirale na okoli 3000 kvadratnih metrih. To naložbo bi lahko po Selanovem mnenju začeli leta 2015, če bi do takrat v piranski občini sprejeli potrebne prostorske načrte, ki bi bili podlaga za izdajo gradbenih dovoljenj. »Potencialne vlagatelje imamo in interes je zelo velik. Za vlaganja se zanimajo predvsem Rusi, Švedi in Britanci, vendar bomo končne posle lahko sklepali, ko bomo imeli v rokah gradbena dovoljenja, ki bodo jasno določala, kaj lahko zgradimo,« pravi Selan.

Termalno riviero bi zagotovo upravljale Terme Čatež, ki je lastnica Marine Portorož, s potencialnimi vlagatelji pa se pogovarjajo tudi o možnosti, da bi svoj vložek spremenili v lastniški delež. Prvotni načrti pred leti so predvidevali kar osemnadstropni hotel, kar je bilo za krajane povsem nesprejemljivo, zato so zdaj projektanti hotel znižali na vsega tri nadstropja oziroma 17 metrov. Ob tem pa se bo streha proti glavni cesti še dodatno znižala za tri metre, da obstoječim prebivalcem ne bi kvarili razgleda. S termalno riviero bi turistično sezono v kraju podaljšali na vse leto, prebivalcem pa bi zagotovili tudi nova delovna mesta. Zadnja faza pa je širitev marine, ki bi omogočala priveze tudi najdaljšim plovilom, ki jih morajo zdaj preusmerjati v marine na Hrvaško. Poročilo o vplivih na okolje je že v pripravi, dela pa bi lahko stekla nekje leta 2016.

Celoten projekt ureditve Nova Lucija je vreden okoli 100 milijonov evrov in je razdeljen na tri faze predvsem zato, da se ne bi ovirale med seboj. »Na to smo bili posebej pozorni, ko smo pripravljali finančno konstrukcijo projekta. Da so vse faze projekta lahko ločeno izvedljive in niso pogojene med seboj,« zaključuje Selan. Vsi projekti so razgrnjeni v Marini Portorož. Pri projektih aktivno sodeluje tudi občina Piran, navsezadnje je bila ureditev Lucije ena od predvolilnih obljub župana Petra Bossmana.