Koper. Župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča naj bi občinski voznik že kar nekaj časa prevažal v natanko takšnem vozilu, kot ga želi občina zdaj najeti s pomočjo javnega razpisa, so v svojem odzivu na sporni razpis opozorili v svetniški skupini Oljka. Pojasnili so, da gre za audi A8 4.2 TDI quattro, ki se natančno ujema s pogoji iz javnega naročila. Ob tem so opozorili, da je vozilo, s katerim naj bi se prevažal koprski župan, »že predelano in ima med drugim tudi zunajserijska platišča v izmeri 20 palcev«, ki jih javni razpis izrecno zahteva.

V Porscheju Koper zanikali namigovanja

Ali so pričevanja občanov in svetnikov, da župana občinski voznik vozi v audiju A8, čeprav ima občina na voljo službeni audi Q7, resnična, smo želeli preveriti na mestni občini, kjer pa na naša vprašanja niso odgovorili. Viktor Topolšek, direktor podjetja Porsche Koper, za čigar vozilo naj bi šlo, pa je zagotovil, da se župan ne vozi v njihovem vozilu, saj da je slednje na svojem mestu. Ko pa smo na Porsche Koper sami oprezali za omenjenim vozilom, ga nismo opazili.

Topolšek je še zavrnil namigovanja, da imajo v Porscheju Koper na voljo natanko takšno vozilo, kakršno išče koprska občina, saj da ima njihov audi 21-palčna platišča in da torej enemu od pogojev ne ustreza. »Bi pa mu seveda lahko zamenjali gume,« je dejal Topolšek in dodal, da bi tudi drugi ponudniki vozil lahko v tovarnah zaprosili za izdelavo vozil, ki bi ustrezala vsem razpisnim pogojem. K temu je še pristavil, da v prodajalni nima le enega, temveč dva audija A8, vendar tudi za drugega ni prepričan, ali ustreza razpisnim pogojem občine.

Mestnega svetnika Oljke Viktorja Markežiča obnašanje koprske občinske uprave pri objavi razpisa, ki vzbuja sum o vnaprej dogovorjenem poslu, ne preseneča, saj da se na občini že dalj časa obnašajo, »kot da jim nihče nič ne more«. A kljub temu so v svetniški skupini Oljka zahtevali, da »zaradi navedenih okoliščin, sumov obstoja korupcijskih tveganj, predvsem pa zaradi vse hujše recesije in slabšanja gospodarskega in socialnega položaja v Mestni občini Koper«, koprski župan in vodstvo občine nemudoma prekinejo vse dejavnosti za najem luksuznih avtomobilov. Dodali so, da gre za »nepotreben in potraten strošek, ki bi spet šel v breme koprskih občanov, ki ne morejo več izpolnjevati liste županovih želja«.

Na koprski občini delno obrnili ploščo

Spomnimo, v javnemu razpisu koprske občine za dveletni najem luksuzne limuzine za protokolarne namene so zapisali izredno natančne specifikacije in s tem po besedah prometnega strokovnjaka z Inštituta za civilizacijo in kulturo Andreja Brgleza pustili izredno malo manevrskega prostora pri prijavi na razpis. Razpisnim pogojem naj bi ustrezal praktično le audi A8 TDI quattro, zato se je pojavil sum, da gre za vnaprej dogovorjen posel, kar so na občini zanikali.

A že včeraj so občinski veljaki sklenili dopolniti in ustrezno podaljšati razpis. Na portalu javnih naročil je občina potencialnim ponudnikom vozil pojasnila, da so ponovno zelo natančno preučili tehnične karakteristike in ugotovili, da nobeno izmed vozil v želeni kategoriji ne izpolnjuje vseh razpisnih pogojev, zato jih bodo dopolnili. Presenetljivo, le dan prej so na občini zagotavljali, da so pri preverjanju stanja na avtomobilskem trgu ugotovili, »da splošnim tehničnim specifikacijam ustreza več vozil«.

Ob vsem tem velja spomniti, da koprski župan Popovič nima najboljših izkušenj z javnimi razpisi, saj si je zaradi domnevnega nespoštovanja zakonodaje s tega področja nakopal že dva kazenska postopka in kazensko ovadbo, kriminalisti pa trenutno preiskujejo še domnevne nepravilnosti pri oddaji občinskega lokala njegovi materi že nekaj dni pred zaključkom javnega razpisa.