Če je imel v najkrajši, deževni etapi Cavendish pomoč cele ekipe Omega Pharma, da je vpisal trojico zmag, je bil Mezgec za Argos le plan B. »V igri smo imeli ubežnika, ki je bil ujet 500 metrov pred ciljem, ostali pa so mi pomagali do zadnjih štirih kilometrov. Vlak je razpadel, ko sem pomočnika poslal po vodo in nas ni več ujel,« je ozadje zaključka, v katerem je pokazal velemojstrstvo, opisal Mezgec. Sprint je začel zgodaj, iz ozadja, mimo konkurentov pa švignil kot puščica. Ni bilo naključij in nič podarjenega. »Ni mi bilo treba zavirati. Ni bilo ovinkov,« se je nasmejal. »A zadnjih 100 metrov sem lahko le še sledil Bouhanniju. Cavendisha nisem mogel ujeti,« je analiziral uspeh za anale.

Med trojico na Giru so bili doslej le Andrej Hauptman, Zoran Klemenčič, Uroš Murn in Tadej Valjavec. »V čast mi je, da sem v tej druščini. Hempi je moj idol, prijatelj, svetovalec. Za Giro mi je dejal, naj hranim moči, ko ne morem biti spredaj, da bodo noge močne, ko bo vnovič priložnost. Tokrat je bila.« In vpisan je na Marshalekov seznam večnih ob Bojanu Ropretu. »Ob ženi Renati je on kot prvi trener, kot drugi oče. Je opora, da mi usmerja glavo in za moralo,« je dodal.

Čeprav je danes še ena teoretično sprinterska etapa, dvomi o novi priložnosti, da doseže zgodovinsko zmago. »Odvisno bo od Cavendisha. Dolga je, ubežniki bodo imeli veliko možnosti,« je dodal po največjem uspehu, kot nalašč v prestolnici kolesarske industrije. Mimogrede, kot filmofilu, zaradi česar je dobil vzdevek Balboa po Rockyju, mu v filmih ni podobnega junaka.

Da dan, ko je šla trasa bolj dol kot gor, ni bil preprost, sta izkusila »zmrznjeni« Robert Vrečer in prehlajeni Brad Wigins, ki je znova kot »punčka« odpeljal krajši spust, zaostal in kljub pomoči Nebeških pomočnikov z izjemo junaka Montaža Urana zaostal tri minute ter se dokončno izpisal z Nibalijevega rožnatega seznama nasprotnikov. Da je bil to čuden dan, je potrdil tudi Grega Bole, 14. v cilju, obkoljen z eminentnimi sprinterji Hunterjem, Bennatijem in Vivianijem. »Sam, tako kot tudi večina drugih, sploh nisem zmogel sprintati. Od dežja sem imel trde noge kot kamen z Montaža. In imel sem slabo izhodišče. Le čez kratka klanca sem se dobro počutil, končno, kar mi vliva upanje. Ne ostane mi drugega, kot da poskušam v beg. Nihče ne ve, kaj se mota po Cavendishevi glavi. Njegovi na 250 kilometrih v slabem vremenu ne bodo sami pripeljali cele skupine,« je Bole iskal svojo alternativo.