Medtem v Kranju za red in zakonitost skrbi direktor mestne uprave, ki ima od vsega začetka nezakonito pogodbo o zaposlitvi. In on ni kar tako: bil je pomemben policist, je pravnik. Večkrat nam je zatrdil, da se bo boril po sodni poti, da dokaže, da ima prav. Oziroma da ima ustrezno pogodbo. In kdo je rekel, da je nima? Državna inšpekcija in minister z njo. Z jasno odločitvijo. Je direktor mestne oblasti odstopil in uveljavljal svoj prav kot občan, ki mu je država naredila krivico? Kje pa: ostal je direktor z nezakonito pogodbo. Eno od sodišč o njegovi tožbi, kot sam pravi, sploh ni hotelo odločati. Mandat ima naš direktor še leto in pol. Potem bodo volitve. Ki bi ga kot direktorja lahko odnesle s stolčka. Tu pa nastopi kaveljc: ima pogodbo, ki to preprečuje. Je nezakonita? Pa kaj potem! Sodišča bodo morda zmlela v njegovo korist, ne vemo. Vemo pa, da je eden od odgovornih za mestne redarje in inšpektorje direktor mestne uprave.

Njegov zgled je v Kranju res poučen.

Šerif je na Divjem zahodu nekoč lahko postal vsak. Ko je dal na prsi značko v obliki zvezde, je postal oblast. Pri nas je z uradniki, redarji, inšpektorji vendarle malo drugače, ali ne? Ni tako preprosto biti tisti, ki odloča o tem, ali boste segli v žep za desetino plače zaradi kazni! Ni preprosto biti direktor mestne uprave in ljudem pridigati o zakonitosti in imeti (z jasnim sklepom pristojnih) monopol boja za zakonito delovanje mestne uprave, kajne?

In če župan podpiše nezakonito pogodbo direktorju in če redar lističe s kaznimi deli po nekem svojem kriteriju, je problem širši in naj se ne bi končal le na tisti ravni, kjer je z ljudmi pač lažje »pometati«. Se mestni uradniki ob prekrških tudi preganjajo po sodiščih z zaledjem varne službe ali pa jih vržejo na cesto in naj se potem pravdajo proti občini? Občini, ki samo enemu odvetniškemu svetovalcu na mesec nakaže skoraj pet jurčkov?

Predsednik države je bojda navdušen nad našima dvema stotnijama občin. Ljudje so ob demonstraciji »šerifov na lokalni sceni« že dolgo navdušeni malo manj. Le plačajo – malo več.