Maribor.Informacija, da je Aerodrom Maribor našel kupca in da je stečajni upravitelj Boris Kaštivnik sklenil pogodbo z odložnim pogojem s podjetjem Aviofun, direktorja mariborskega letališča Marka Grosa ni spravila v vzneseno razpoloženje.

»V tej fazi ne čutim pretiranega optimizma, saj razpolagam samo z delno neuradno informacijo o tem, kdo je kupec. Ne vem pa, kakšne programe in kakšen poslovni načrt je predstavil,« nam je včeraj dejal Gros. »Sicer pa bom v to, da ima letališče kupca, verjel šele takrat, ko bo plačana celotna kupnina. Dokler se to ne bo zgodilo, domnevam, da se še vedno pogovarjamo zgolj o potencialnih kandidatih za nakup.«

Letališče je del stečajne mase Preventa Globala, za katero Kaštivnik že dolgo časa neuspešno išče kupca. V javnost so pritekale neuradne informacije o tem, da stečajni upravitelj že podpisuje pisma o nameri s potencialnimi kupci, ko pa je bilo treba plačati varščino, so zadeve obstale. »Upam, da bo tokrat drugače,« upa Gros.

Podjetje Aviofun v solastništvu podjetja Fraktal Consulting in Damjana Cehnerja ima čas do 22. maja, da plača varščino v višini desetih odstotkov kupnine, ki po neuradnih informacijah znaša 705.000 evrov. Cehner zagotavlja, da bo plačal tako aro kakor tudi celotno kupnino. Potreben denar naj bi namreč pridobil s pomočjo tujega poslovnega partnerja.

Za nakup Aerodroma Maribor so se poleg Aviofuna zanimale še družbe Diga Ing iz Ivančne Gorice, ki je lastniško povezana s turško družbo iz Ankare, družba Express Airways s sedežem v Orehovi vasi na istem naslovu kot Aerodrom ter družba Burglade UG iz Frankfurta in Aviofun. Sprva je bilo tudi napovedano, da bo ponudbo oddala še Mestna občina Maribor, ki je lani v ta namen zagotovila 800.000 evrov, vendar se to januarja ni zgodilo. Prodaja Aerodroma se zapleta že več kot dve leti med drugim zato, ker mora kupec prevzeti tudi kreditne obveznosti družbe do Preventa Globala, postopek pa dodatno zapleta upnik Janko Zakeršnik iz podjetja Eurocity, ki je na dražbah doslej vztrajno ugovarjal prenizki ceni. Problematične so tudi neurejene lastniške razmere letališke infrastrukture, ki je v mešani državno-zasebni lasti. O razrešitvi te zagate sta v sredo v Mariboru razpravljala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek in mariborski župan Andrej Fištravec, ki kot možnost rešitve ponuja prenos državne lastnine na občino.tk