Škofja Loka. Že več desetletij se osrednja škofjeloška knjižnica ubada s hudo prostorsko stisko, ki pa so jo z enostavno, relativno poceni in hitro rešitvijo za nekaj let pošteno omilili. Od včeraj namreč mladinski oddelek knjižnice deluje v prenovljenem nadstropju veleblagovnice Nama. Glede na lokacijo tik ob vhodu v staro mestno jedro, blizu sedeža knjižnice in ob mestni osnovni šoli, predvsem pa zaradi enega najlepših razgledov na staro mestno jedro Škofje Loke, je mesto zagotovo dobilo edinstveno kulturno teraso, uporabniki knjižnice pa nove, dovolj velike prostore.

S simbolično »živo verigo« otrok iz loških osnovnih šol so v nove prostore prenesli še zadnje knjige. Drugo delo so že prej opravili knjižničarji ob pomoči loških gasilcev. V starih najetih prostorih knjižnice se je tako sprostilo 75 kvadratnih metrov, ki jih bodo uporabili za čitalnico in študijski prostor, v novih prostorih pa je na voljo 230 kvadratnih metrov. Največ preglavic zdaj čaka vodstvo knjižnice, ki je razdeljena na dve, dobrih sto metrov oddaljeni lokaciji. »Do zdaj je delo lahko opravila ena knjižničarka, zdaj tako ne bo šlo. Imamo 14 strokovnih kadrov, računovodstvo in snažilko. Ob tem moramo skrbeti še za podružnice v Žireh, Železnikih, Gorenji vasi, Poljanah in na Trati. Ta hip kadrovsko stisko gasimo, ker pa se v javnem sektorju ne zaposluje, ne vem, kako bo šlo naprej. A sem zadovoljen, da imamo nove, zares lepe prostore,« je dejal direktor knjižnice Matjaž Eržen.

Občina je za nakup prostorov odštela 580.000 evrov, za gradbena dela še 40 tisočakov, za opremo in nove luči pa še 54.000 evrov. »Uradno gre za začasno rešitev, zavedam pa se, da bo morala zdržati kar nekaj časa,« je ob tem dejal župan Škofje Loke Miha Ješe. Naj za primerjavo zapišemo, da so za sicer res trajno, a precej dražjo rešitev v Kranju morali odšteti kar osem milijonov evrov, ob tem da smo pred kratkim v Dnevniku opozorili, da niti vsi podizvajalci gradnje nove kranjske knjižnice še niso bili poplačani. Za prav tako drag projekt, za katerega je zdaj zmanjkalo denarja, so se na Gorenjskem odločili tudi v Radovljici, kjer je občina za novo knjižnico že odštela več kot poldrugi milijon evrov, tri milijone in pol pa ji je zmanjkalo in se bo morala zadolžiti. Ob tem pa gre v radovljiškem primeru še za javno-zasebno partnerstvo, za katero se je šele zdaj izkazalo, da temelji na spornih pogodbah.

Kakor koli že, v Škofji Loki bo enkrat v prihodnosti vseeno treba poskrbeti za trajno, celovito rešitev. Država je že pred časom občini »podarila« prazno stavbo v nekdanji vojašnici, a denarja za prenovo v knjižnico ni. Ob nakupu prvega nadstropja Name pa je občina podpisala tudi predkupno pogodbo za nakup preostale stavbe, kjer bi nekoč lahko uredili novo knjižnico. »Do konca leta bomo naredili študijo. Če se bo pokazalo, da bi bili stroški tako v vojašnici kot tu v Nami podobni, se bomo odločili za Namo, v vojašnici pa uredili medgeneracijski center. Tudi ta terasa bo, po mojem mnenju, močno vplivala na odločitev,« je še dejal Miha Ješe. Ob tem je projektant prenove mladinskega oddelka knjižnice Robert Potokar potrdil, da takega razgleda nima nobena knjižnica v državi.

Župan Ješe je ocenil, da bo naložba v novo knjižnico vredna več kot tri milijone evrov in da bi se o njej lahko pogovarjali čez kake štiri leta, ko bo končana naložba v nov kanalizacijski in vodovodni sistem, ki bo v teh letih »pojedel« razpoložljiva investicijska sredstva občinskega proračuna.