Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva je na današnji seji republiškega odbora sklenil, da dogovor o varčevalnih ukrepih in stavkovni sporazum podpiše ob pogoju, da bo to storila tudi potrebna večina sindikatov javnega sektorja. Pričakovati je sicer, da bodo dokumenti dobili zadostno podporo.

Veliki prihranki na račun javnih uslužbencev

Kot so sporočili iz sindikata, so sindikalni pogajalci uspeli predlagane ukrepe bistveno omiliti, a opozarjajo, da gre kljub vsemu znova za velike prihranke na račun javnih uslužbencev.

Dogovor in sporazum bo podpisal tudi Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, kar so prav tako odločili danes, je za potrdil predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič.

Skoraj zagotovo bodo dokumente podpisali tudi v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Predsednica sindikata Jelka Mlakar je namreč nedavno pojasnila, da so se uspeli dogovoriti z vladnimi pogajalci, da bodo do 31. decembra letos sprejeti kadrovski normativi na področju zdravstvene in babiške nege, kar je bila temeljna stavkovna zahteva sindikata.

Zdravniki nasprotujejo predvsem novi plačni lestvici

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides pa so danes tudi uradno sklenili, da ne bodo pristopili k podpisu dogovora o varčevalnih ukrepih. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je vladi, ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo ter ministrstvu za zdravje pisno posredoval stališče, v katerem nasprotuje predvsem novi plačni lestvici. Po njegovih navedbah gre namreč za ukrep, ki je »izrecno naravnan proti intelektualcem in pomeni vračanje k uravnilovki«. Iz istega razloga Fides zavrača tudi znižanje dodatka za akademski naziv.

»V trenutku, ko sedanji ukrepi najbolj prizadenejo prav zdravnike, in ob tem, ko se bodo zaradi varčevalnih ukrepov in neuveljavljenih standardov in normativov pogoji dela zdravnikov še poslabševali, ni primerno, da se zdravnikom zniža še nadomestilo za bolniško odsotnost,« je med drugim še zapisal Kuštrin.

Virant optimističen

Vlada je na današnji seji potrdila dogovor o varčevalnih ukrepih v javnem sektorju, ki so ga v torek parafirali vladni in sindikalni pogajalci. Sindikati pa v teh dneh odločajo o potrditvi doseženega dogovora. Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pričakuje, da bo dokumente potrdila potrebna večina sindikatov in bodo v ponedeljek tudi podpisani. Že v torek naj bi tako DZ obravnaval zakona o izvrševanju proračunov za letos in prihodnje leto ter novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju.