Mednarodni investitorji se sprašujejo, če bo načrt slabe banke, s katerim naj bi vlada že naslednji mesec pričela sanacijo štirih milijard evrov slabih posojil, uspešen. »Gre za mlatenje prazne slame. Kar Slovenija za ponovno pridobitev zaupanja na trgih potrebuje, so temeljne gospodarske in socialne reforme,« meni slovenski ekonomist v ameriški centralni banki Federal reserve (Fed) Egon Zakrajšek in dodaja, da tako sedanja kot prejšnje vlade tega niso bile zmožne doseči.

Slovenska težnja po reformi bančnega sistema ni prinesla pričakovanih učinkov v transparentnosti in posledično kredibilnosti, je za Bloomberg povedal ekonomist v londonski branži banke Bank of America Merrill Lynch Mai Doan in dodal, da bi program lahko bržkone razočaral Evropsko komisijo, ki bi zatem zahtevala že strožje ukrepe na področju transparentnosti.

Grahek: Gre zgolj za boj za oblast

Slovenski ekonomist in finančni analitik Andraž Grahek je za poslovni portal razložil, da gre pri »mantri o nezaprositvi za mednarodno finančno pomoč zgolj za boj za oblast. Bratuškova ne želi in ne bo zaprosila za mednarodno finančno pomoč, ker bi to lahko 'razstrelilo' njeno vlado.«

Premierkin kabinet je na vprašanja, ki sta jih postavila avtorja članka, odgovoril, da je vlada pripravila reformne ukrepe, ki bodo, ob njihovi uspešni implementaciji, državo odpeljali mimo zaprositve za mednarodno finančno pomoč.

Bratuškovi se obdobje za rešitev javnih financ in pomiritev mednarodnih trgov končuje, poudarjata avtorja članka in zaključita, da bo pri tem imela pomembno vlogo tudi podpora slovenske javnosti pri vpeljevanju bolečih in neugodnih ukrepov.