Berlinska sanjska hiša se razteza na dobrih 2500 kvadratnih metrih v bližini nakupovalnega okrožja Alexanderplatz, obiskovalcem pa bo približala življenjski slog Barbie. Roza graščina je polna sob, kjer si lahko od blizu in v naravni velikosti ogledamo Barbiejina oblačila, ličila, kuhinjo in še marsikaj. Gre za prvo tovrstno atrakcijo v Evropi, po 25. avgustu pa jo bodo razstavili in z njo gostovali po drugih evropskih mestih.

Poleg tega je na ogled postavljenih 350 lutk Barbie in njenih prijateljev, lahko se sprehodimo po dolgi modni pisti, »pečemo« virtualne kolačke v roza kuhinji ali pa jemo prave slaščice v kavarni. Seveda je tu tudi trgovina, kjer lahko kupimo lutke in druge Barbie izdelke, kar si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Barbie pod plazom kritik

No, protestniki nemške Leve stranke pa berlinski novosti ostro nasprotujejo zaradi seksizma in plitkega materializma, kar po njihovem predstavlja blagovna znamka Barbie. »Podobo kuhanja, lišpanja in petja, kot bi to bilo bistvo življenja,« je za nemški Spiegel ogorčen povedal 27-letni Michael Koschitzki, urednik časopisa Socialist Alternative. »Sanjska hiša Barbie je odraz konvencionalnega modela vlog, kar ni v redu,« je dodal.

Barbie je že dolgo tarča kritik, očitajo ji tako seksizem kot rasizem, pa ustvarjanje negativne samopodobe pri dekletih.

»Plastično življenje ni fantastično«

Dejstvo, da so ob otvoritvi protestirale znane feministične aktivistke Femen (seveda zgoraj brez), verjetno ne bo nikogar presenetilo. Po spletu so že zaokrožile fotografije aktivistke, ki z razgaljenim zgornjim delom telesa v gigantskem Barbiejinem čevlju, v roki pa dviga križ v plamenih. Na njenih prsih lahko preberemo napis »Plastično življenje ni fantastično«.

Berlinsko gibanje je na facebooku že ustvarilo stran »Occupy Barbie Dreamhouse« (okupirajte Barbiejino sanjsko hišo, op.a.), poleg pa je fotografija temnolasega dekleta, ki v nemščini pravi, da ne prenese roza barve. Stran ima že več kot dva tisoč »všečkov«, za danes pa načrtujejo miroljuben protest pred sanjsko hišo.