Članice EU se o odkritju zdravju nevarnih izdelkov obveščajo preko sistema Rapex, ki omogoča, da hitro izginejo s prodajnih polic. V bazo se stekajo podatki o vseh potrošniških izdelkih z izjemo živil in zdravil.

Lansko rast števila opozoril pred nevarnimi izdelki bi lahko pripisali boljšemu delu organov v državah EU, je v danes objavljenem poročilu o delovanju sistema Rapex v letu 2012 zapisala Evropska komisija.

Glavne kategorije izdelkov, proti katerim so bili leta 2012 sprejeti ukrepi, so oblačila, tekstil in modni izdelki (34 odstotkov), takoj za njimi pa igrače (19 odstotkov). Med najpogosteje prijavljenimi tveganji, ki jih povzročajo ti izdelki, so kemična tveganja, tveganje zadušitve in tveganje poškodbe (na primer zaradi vrvic in vezalk na otroških oblačilih).

Sledili so električne naprave in oprema (11 odstotkov), motorna vozila (osem odstotkov) in kozmetični izdelki (štiri odstotke).

Največ priglasitev v sistem Rapex so posredovale Madžarska, Bolgarija, Španija, Nemčija in Velika Britanija.

Kar 58 odstotkov vseh prijav izdelkov, ki predstavljajo resno tveganje, je bilo povezano z izdelkom s poreklom s Kitajske. Da bi izboljšali stanje, bosta EU in Kitajska kmalu objavili niz videoposnetkov z informacijami o varnosti izdelkov, ki bodo namenjeni kitajskim proizvajalcem in evropskim uvoznikom.