Dvoboj Kanada - Švedska je odločal o zadnjem potniku v polfinale. V predtekmovanju so Kanadčani domačim zadali boleč poraz s 3:0, a so bili prireditelji prvenstva tokrat močnejši predvsem za brata Sedin, zadnji okrepitvi iz lige NHL. Po trdem boju so se Švedi na najboljši možen način oddolžili tekmecem z druge strani Atlantika za 0:3 v predtekmovanju, a so si boj za medalje priborili šele po kazenskih strelih.

Pred koncem prve tretjine je nepreviden nalet Alexandra Edlerja končal današnji nastop kapetana Kanade Erica Staala; Kanadčan je zaradi poškodbe kolena zapustil led, Šved pa je dobil kazen igre. Nadaljevanje po tem dogodku je bilo bolj razgibano, Kanada pa ni izkoristila prednosti igralca več, a si je pripravila nekaj lepih priložnosti.

Kanadčani so drugi del odlično začeli in takoj zadeli. Rahlo premoč so obdržali skozi celotno tretjino, tekma pa bi morda imela drugačen potek, če drugi plošček za hrbtom Jonasa Enrotha ne bi končal delček sekund prepozno. Kanado je namreč ob zadnjem strelu v drugi tretjini prehitela ura in zadetek ni obveljal.

Švedi so v zadnjem delu močno pritisnili in takšna igra je obrodila sadove. Najprej so se Kanadčani branili s prekrški, ob številčnih prednostih Švedske pa v petih minutah dobili dva gola na skorajda enak način. Od daleč je namreč po kombinaciji z bratoma Sedin meril Nicklas Danielsson, pokriti vratar Mike Smith pa je obakrat klonil. In ko je že kazalo, da bodo Švedi prenesli prednost v odločilni del tekme, so naredili napako in izgubili plošček pred svojimi vrati, kar je takoj kaznoval Claude Giroux.

Podaljšek, na četrtfinalu so igrali desetminutnega, je postregel z nekaj priložnostmi, vseeno pa ekipi nista preveč tvegali in dvoboj so odločili kazenski streli. Pri teh sta bila za domače uspešna Loui Eriksson in Fredrik Pettersson (oba Sedina sta zgrešila), pri Kanadi pa le Jodan Eberle, ki pa je nato zgrešil v četrti seriji in poskrbel za velikansko slavje v areni Globe.

V polfinalu v soboto se bodo Švedi v Stockholmu pomerili s skandinavskimi tekmeci Finci, v drugem paru pa sta presenečenje prvenstva, še neporažena Švica, in ZDA.