Kranj.Kranjski mestni inšpektor Slavko Savić svoje vozilo še naprej pušča na območju kratkotrajnega parkiranja v bližini občinske stavbe, ne da bi za to plačal parkirnino. Mestni redarji v Kranju kljub takšnemu početju mestnega inšpektorja, ki je bil včasih njihov šef, ves teden niso niti enkrat kaznovali, čeprav je vozilo vse dni parkiral na »modri coni«, kjer je dovoljeno le dvourno plačljivo parkiranje. Še več: vsaj enkrat sta mestna redarja v naši prisotnosti vozilo inšpektorja prezrla, obenem pa sosednje vozilo oglobila s 50 evri.

V torek smo se pogovarjali z vodjem mestnih redarjev Žigo Poljakom in ga vprašali, ali morda izdajajo posebne dovolilnice za parkiranje na območjih okoli občinske stavbe, kjer je tudi sedež mestnega redarstva in inšpektorata. Povedal nam je, da na tem območju sploh ni dovoljeno puščati vozil dlje kot dve uri. Za vsa druga pojasnila nas je napotil na vodjo inšpektorata Roberta Zadnika, ki pa nam je dejal, da bomo pojasnila dobili na občinskem uradu za javne gospodarske službe. Dvome o parkirnih dovolilnicah je na koncu ovrgel kranjski župan Mohor Bogataj, ki je zatrdil, da občinskim uslužbencem niso izdali nobene dovolilnice za parkiranje na »modri coni«.

Kaj skriva mestni inšpektor?

Včeraj dopoldne smo na terenu ponovno preverili, ali inšpektor Savić še vedno parkira svoje vozilo tam, kjer navadni občani tega ne smejo, če pa to že storijo, jih za predolgo ali nepravilno parkiranje redarji kaznujejo. Medtem ko so vozila ob avtomobilu mestnega uradnika imela parkirno uro ali listič iz parkirnega avtomata, v Savićevem avtomobilu ponovno ni bilo nobenega parkirnega lističa.

Nemalo pa smo bili presenečeni, ko je iz svoje pisarne ravno v tistem času prispel Savić in previdno obšel svoje vozilo, potem pa ga odklenil in nam dejal: »Imam dovolilnico!« Na vprašanje, zakaj je potem nima na vidnem mestu, ni odgovoril. Zato pa je njegov avtomobil po kaki uri že izginil z »modre cone«. Prejšnje dni (tudi to smo zabeležili vsak dan) je bilo tam ves delovni čas brez sleherne oznake, dovolilnice ali globnega lističa.

Na župana Bogataja in vodjo inšpektorata smo naslovili tudi vprašanja o ukrepih zoper početje mestnih redarjev, ki vozilo svojega poklicnega kolega prezrejo – občane pa na istem mestu kaznujejo, čeprav se njihova vozila ne razlikujejo od vozila mestnega inšpektorja. Od Zadnika smo izvedeli, da je župan odredil posebno preveritev vseh postopkov, ugotovitve pa bodo posredovali javnosti, ko bo končana. Redni nadzor početja kranjskih redarjev pa opravlja vodja inšpektorata Zadnik, in sicer »s pregledovanjem poročil in nadzorom na terenu«.

Kaj pravi odlok?

Če ima inšpektor res dovolilnico, potem bi ta morala biti po mestnem odloku jasno vidna skozi vetrobransko steklo. Dovolilnice sicer dobijo prebivalci mestnega jedra, ki imajo stalno prebivališče neposredno ob območju časovno omejenega parkiranja. To pa v primeru inšpektorja Savića ne drži, ker je po podatkih iz telefonskega imenika doma na Planini in mu seveda parkirno mesto na »modri coni« ob občinski stavbi oziroma Slovenskem trgu po tem členu odloka ne pripada. Kaj je inšpektor skrival v predalu svojega avtomobila, bomo še skušali izvedeti. Če bi občan redarjem poslal ugovor, da je imel potrdilo o plačani parkirnini ali dovolilnico spravljeno v predalu vozila, bi se mu verjetno – smejali.

Razdelitev dovolilnic je sicer zadnja leta ob uvajanju območij za pešce doživljala različne prevetritve. A vedno je šlo za podjetnike, trgovce ali stanovalce v ožjem mestnem jedru in ne za mestne uradnike, ki se v službo pripeljejo iz stanovanjske soseske, kot je Planina. Nobenega dvoma pa ni (v dokaz hranimo več kot 40 fotografij), da je inšpektor sporno dovolilnico, tudi če jo slučajno res ima, uporabljal napačno – namesto da bi jo, kot predvideva odlok, imel na vidnem mestu, jo je skril v predal.