Prva pomoč

Ob težavah s hiperhidrozo običajno najprej predpisujemo sredstva, ki prehodno blokirajo izvodila znojnic, to so preparati, ki vsebujejo taninsko kislino, formalin. Relativno uspešno zmanjša težavo tudi tekoči puder z urotropinom. Omenjena sredstva je priporočljivo uporabljati ponoči, ko znojnice mirujejo.

Antiperspiranti so snovi, ki preprečujejo izločanje znoja. Največkrat vsebujejo že omenjene aluminijeve soli (12- do 35-odstotni aluminijev klorid), ki zaprejo pore, skozi katere znojnice izločajo znoj na kožno površino, ter povzročijo atrofijo celic, ki izločajo znoj. Nadalje uporabljamo včasih antiholinergike, aldehide ali anestetike. Žal pa so slednji manj učinkoviti in vsi našteti tudi velikokrat dražijo kožo. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo in znojenjem obraza je lahko učinkovita krema, ki vsebuje glikopirolat.

Vnašanje ionov skozi kožo

Pri treh četrtinah posameznikov, ki imajo težave s čezmernim znojenjem dlani ali podplatov, je učinkovito zdravljenje z iontoforezo. Iontoforeza je vnašanje ionov skozi kožo s pomočjo enosmernega električnega toka. Mehanizem delovanja še ni povsem pojasnjen; verjamemo, da električna energija onemogoči normalno izločanje znoja. Velikokrat jo kombiniramo z lokalnim zdravljenjem z antiperspiranti. Pri tem je treba namočiti dlani ali podplate v banjico z vodo, skozi katero 30 minut teče električni tok 15–20 mA. Takšen postopek je treba ponavljati, izvaja se od dva- do trikrat na teden. Danes je mogoče kupiti tudi aparate za domačo uporabo. Postopek žal ni primeren za nosečnice, za ljudi s srčnim spodbujevalnikom ali kovinskimi vsadki.

Trend zadnjih let: botulin toksin

V zadnjih desetih letih se uveljavlja za preprečevanje prekomernega znojenja uporaba botulinskega toksina v obliki injekcij, ki učinkujejo od 9 do 12 mesecev. Največkrat se ga poslužujemo pri čezmernem znojenju na predelu pazduh, redkeje na dlaneh, podplatih in obrazu. Takšno zdravljenje je ambulantno, možnost stranskih učinkov pa je minimalna (na primer občutek zmanjšane moči, kadar injiciramo snov v dlani). Toksin prepreči izločanje znoja iz znojnic s tem, da blokira prenos živčnega dražljaja z živca na žlezo znojnico. S takšnim posegom zmanjšamo izločanje znoja na dobro desetino predhodne. Učinki posega se pokažejo običajno po nekaj dneh. Neprijetna plat omenjene metode je bolečina na mestu injiciranja (to velja za dlani in podplate), kar se da odpraviti s prevodno anestezijo pred posegom.

Kirurška pomoč

Ko gre za hiperhidrozo v pazduhah, je mogoče doseči odlične dolgotrajne rezultate s kirurško metodo liposukcije in kiretaže znojnic, ki jo lahko opravimo v lokalni anesteziji. Neugodnih stranskih učinkov, razen lokalnih in prehodnih, skorajda ni. Tudi brazgotine na mestu prebadanja kože so po posegu praktično neopazne. V najtežjih primerih čezmernega znojenja pride v poštev tudi kirurška prekinitev simpatičnih živcev (videoskopska simpatektomija). To pa je zahtevnejši poseg, ki ima lahko tudi precej resnejše zaplete, med drugim tako imenovano reaktivno znojenje oziroma pojav prekomernega znojenja na drugih mestih (na primer na hrbtu).

Redno umivanje, puder in bombažne nogavice

Ljudem, ki imajo težave s čezmernim znojenjem podplatov, svetujemo intenzivno lokalno nego: redno umivanje s primernim milom, ki po možnosti vsebuje klorheksin ali drug antiseptik. S tem zmanjšamo število bakterij na koži in tako zmanjšamo možnost okužbe. V nadaljevanju priporočamo dobro osušitev kože s frotirko, po osušitvi redno nanašanje pudra v prahu, dvakrat na dan ali vsaj samo zvečer nanos antiperspiranta. Pri tem natančno sledite navodilom zdravnika, ki je predpisal zdravilno sredstvo. Nogavice naj bodo iz naravnih materialov, bombažne, pogosto jih je treba zamenjati. Obuvala naj bodo kakovostna in zračna, po možnosti iz naravnih materialov (npr. iz usnja) ali sodobnih materialov, ki dopuščajo dobro zračenje in odvajanje vlage. Pogosto jih zamenjajte, tako da so stopala v suhem okolju. Občasno uporabite antimikotična sredstva za preprečitev glivične okužbe. Doma bodite v bombažnih nogavicah ali bosi. V primeru dodatnih težav, pojava srbenja, izpuščaja, luščenja in zadebeljene kože pa je potreben obisk dermatologa.

Mag. Metka Adamič, dr. med., spec. dermatovenerologije, je zaposlena v Dermatološkem centru Parmova v Ljubljani