Na enajsti etapi, ki se je začela na prelazu Predel nad Trbižem, so se kolesarji poklonili tudi žrtvam tragedije pod jezom Vajont, ki je pred 50 leti poplavila vas v dolini Pieve in vzela preko 2000 življenj.

Etapa se je na 120. kilometru vzpela na 1790 metrov visok prelaz Ciampigotto, tako da so do svojega trenutka prišli tudi hribolazci. Ubežnika Navardauskasa je v enem delu trase sam začel loviti tudi Slovenec Robert Vrečer, a ni bil uspešen. Litovec je znal svojo prednost pred vsemi napadalci in zasledovalci zadržati, hkrati pa glavni favoriti niso zaostali preveč.

Skupno vodilni Nibali je zadržal 41 sekund naskoka pred Avstralcem Cadelom Evansom (BMC), ki je tako v roza majici že četrti dan zapored. "Danes sem skušal osvajati točke, saj je to pomembno za končno uvrstitev. Veliko dela sem naredil na trasi, a sem ob tem vseeno skušal čim bolj prihraniti moči za naslednje etape," je po današnji preizkušnji dejal Nibali.

Od Slovencev najvišje Mezgec

Od treh Slovencev je bil danes najboljši Luka Mezgec, ki je preizkušnjo z zaostankom 13:35 končal na 110. mestu, enako sta zaostala tudi Vrečer na 112. in Grega Bole na 155. mestu. Skupno je od Slovencev najvišje Vrečer na 93. mestu, za vodilnim Nibalijem zaostaja 1:16:42. Mezgec je 143., Bole pa 156.

V četrtek čaka kolesarje na italijanski pentlji bolj položna preizkušnja, kjer bodo do svoje priložnosti znova prišli sprinterji. Kolesarji bodo morali med Longaronejem in Trevisom premagati 134 kilometrov.

Se je pa dirka danes končala za francoskega kolesarja Sylvaina Georgesa (AG2R), ki je bil pozitiven že po sedmi etapi, danes pa se ni pojavil na startu. Odkrili so mu vzorce heptaminola, sredstva, ki se pod zdravniškim nadzorom uporablja za uravnavanje krvnega tlaka.