Ob slovenskih podeželskih cestah v bližini kmetij v tej sezoni pogosto vidimo tablo z napisom »sveži šparglji«. Ljubitelj te čudovite delikatese se ne bo obotavljal in bo zavil ponje, saj boljših in bolj svežih ni moč dobiti v nobeni veleblagovnici. Še najbolje se je v tak nakup podati zvečer, ko kmetje pospravijo dnevni pridelek, saj je pri špargljih še zlasti pomembno, da so čimbolj sveži. Takšne samo oplaknemo in jim odlomimo nekaj centimetrov trdega stebla, čim nižje, kjer se odlomi, če špargelj skušamo prepogniti. Preostanek cel ali nalomljen na kose raje kot skuhamo na hitro popečemo na olivnem olju ali na maslu, da ostanejo čvrsti, solimo in po želji začinimo s poprom ter jemo same. S kuhanjem izgubijo preveč dragocenih snovi. Surove lahko vmešamo denimo v rižoto ali v razne solate, omejitev je samo domišljija. In še to. Zelene šparglje bi bilo kaj smešno imenovati beluši, saj je to ime rezervirano le za njihove bele, manj okusne sorodnike.

Šparglji s perutnino in gobami

Potrebujemo 500 g špargljev, 500 g piščančjega fileja, 120 g šampinjonov, 1 manjšo glavo solate ali ustrezno količino regrata, 1 jabolko, 1 limono, strok česna ali nekaj listov čemaža, 2 dl piva, ekstra deviško olivno olje, ščep karija, morsko sol. Za jogurtov preliv še 2 dl tekočega jogurta, 1/2 limone, morsko sol, sveže zmlet mešani poper.

Meso narežemo na trakove in položimo v skledo, potresemo s karijem, solimo, pokapamo s sokom polovice limone in zalijemo z 1 dl piva. Premešamo in damo za vsaj pol ure v hladilnik. Medtem pripravimo preliv. V skodelici gladko razmešamo jogurt, limonov sok, sol ter poper. Če uporabimo ekološko pridelano limono, dodamo še nekaj naribane lupine. Postavimo v hladilnik. Jabolko razkosamo na četrtine in razpečkamo. Pokapamo ga z limonovim sokom in narežemo na kocke. Šampinjone očistimo in narežemo na lističe ter prav tako pokapamo z limonovim sokom. Vse postavimo v hladilnik. Medtem očistimo šparglje in jih nalomimo na nekaj centimetrov dolge kose. Iz hladilnika vzamemo meso in ga na olivnem olju zlato popečemo. V drugi ponvi na olivnem olju popečemo na nekaj centimetrov nalomljene šparglje, ki jih med pečenjem zalijemo z decilitrom piva in pokrijemo. Pečemo jih le nekaj minut, da postanejo živo zeleni, a ostanejo čvrsti, pivo pa povre. V veliko solatno skledo damo pečene trake perutnine, popečene šparglje, nakockana jabolka ter narezane šampinjone in sesekljan česen ali na trakove narezan čemaž. Prelijemo z jogurtovim prelivom, premešamo, pokrijemo in za pol ure potisnemo v hladilnik. Medtem operemo in narežemo solato ali regrat, ki jo dodamo ohlajeni solati, rahlo premešamo in postrežemo kot samostojno glavno jed.

Recept je bil objavljen v zadnji številki revije Hopla.